Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'El Kaide köy köy ilerliyor'

Esad'a karşı savaşan Albaz Tugayı Komutanı Hasan, ÖSO'ya bağlı savaşçıların silahsızlık ve parasızlıktan Kaide'ye katıldığını söyledi.

21 Eylül 2013

Türkiye sınırına 5 km ötedeki Azez’i Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) ele geçirmesinin ardından Kaide’nin Suriye’deki artan varlığı gündeme oturdu. Özgür Suriye Ordusu’na (ÖSO) bağlı Kuzey Fırtınası ile IŞİD arasında ateşkes sağlansa da gelişmeler ÖSO ile Kaide arasındaki çatışmaların yayılabileceğine işaret ediyor. ÖSO’ya bağlı Albaz Tugayı Komutanı Mahmut Hacı Hasan, Azez’in IŞİD’nin eline geçmesinden hemen önce Halep’e bağlı bir köyde Radikal’in sorularını yanıtladı.
Kaide’in Suriye’deki durumu nedir?
Kaide ikiye ayrıldı: Nusra Cephesi ve Irak-Şam İslam Devleti. Suriye’de birleşmişlerdi ama sonradan yine ayrıldılar. Irak ve Suriye’de devlet kurmak istiyorlar. Çok güçlüler.
Güçleri nereden geliyor?
Minniğ Havaalanı’nda birlikte savaştık. 5 ay sürdü. Havaalanı savaşını onlar bitirdi. Bizimle sorunları olmadı. Ancak başka gruplarla oldu. Katı kuralları var. Rejim yanlısı olanlara, kendileriyle savaşanlara ‘kâfir’ diyorlar. Kimini kesiyorlar, kimini vuruyorlar. Bunu kabul etmiyoruz. Nusra biraz daha ılımlı ama ‘Devlet’ dediğimiz daha şiddet yanlısı. Ama sonuçta ikisi de Kaide. Nusra’nın çoğunluğu Suriye’den, ‘Devletçiler’ Irak’tan. Yönetimi ele geçirmek istiyorlar. Zorla el koyuyorlar. Biz Esad’la savaşıyoruz. Ama onlar köy köy kontrolü ele geçiriyor. Bazı yerlerde ÖSO ile çarpışıyorlar. 

ÖSO zayıf düşüyor

Esad gittikten sonra ne olacak?

Konuşmak istemiyoruz şimdi bunu. Ancak karşı karşıya geleceğiz. Güç Kaide’ye geçti. ÖSO’ya son bir yıldır para ve silah gelmiyor. Onlarda para ve silah var. Bizim millette 2 yılda hiç bir şey kalmadı. Mecburen kendilerine katıldılar. ÖSO’nun bazı grupları gidip Kaide’ye katıldı. Çünkü onlar çok güçlü, istediğini yapıyor. ÖSO para ve silah olmadığından giderek zayıf düşüyor.
YPG’nin durumu nedir?
Burada mahkememiz var. Yargı şunu söyledi: Bir PKK ’lı silahını teslim ettiğinde birini öldürmemişse ve suçu yoksa serbest bırakılacak. Liderlerin çoğu kaçtı. Daha önce köylerde karargâh kurulmuştu, tamamı kapandı. Bu bölgede muhaliflerin önünde duramayacaklarını anlayınca bırakıp gittiler. Buraya dışarıdan eğitim amaçlı PKK’lı geldiğini duyduk. Buralarda Türkmen ve Kürt köyleri var. PKK’ya yakın olanlar var. Onların hepsi gitti. Önce bir köyde çatışma oldu, 2 gün sürdü. Sonra diğer köylerdeki Kürtler gitti. Kalanlar da oldu. Onlarla sıkıntımız yok. PYD’nin bir gücü yok. Ancak siyasi hedefleri buraları da kapsıyor. Ancak buralarda güçleri yok. Afrin’de, Kobani’de hep siyasi amaçları var.
Elinizde rehine var mı?
PKK’dan tutuklananlar oldu. Bir yerde tutuyoruz. Bir kısmı lider, bir kısmı yandaş. Teslim olanlar da var.
Halep’te şu anda durum nedir?
Halep’te rejim savunma halinde. Biz yeni yerler almak için saldırıyoruz. Son bir yılda çok şey değişti ama aldığımız yerler değişmedi. Çok ölen oldu. Halep’in yüzde 65’i muhaliflerin elinde. En büyük harp okulunu, özel birliklerin olduğu yeri, askeri depolarını aldık.
Cephane nereden geliyor?
Kurşun çok pahalı. Bir ay önce havaalanından aldıklarımızla bir süre idare ettik. Eskiden gizlice havaalanına girer mermileri toplar, benzinle yıkar kullanırdık. Bir süre böyle idare ettik. Bir şeyler gelse diye bekliyoruz ama yok. Dakikada binlerce mermi gidiyor. Bir kanasın mermisi 6 TL. Keleş mermisi 2 yıl önce 1 liraydı, şimdi 2.5 TL. Uçaksavarın her bir mermisi 20 TL.
Türkiye yardım ediyor mu?
Türkiye’den hiçbir şey almıyoruz. Türkiye her türlü insani yardımı yapıyor ama tek bir mermi bile vermiyor. Çoğunu satın alıyoruz. Türkiye’den askeri bazı gruplara çok az şey verildi. 

‘ ABD vurmadan savaş bitmez’ 

ABD’nin Esad’ı vurmasını istiyor musunuz? Geçen yıl konuştuğum komutanlar istemiyordu...
Geçen yıl farklıydı. Şimdi herkes vursun istiyor. Silah gelmiyor. ÖSO’nun Askeri Meclisi’nden sadece tüfek ve 6 telsiz aldık. Amerikada ‘Vuracağız’ dedi, sevindik. Ancak vurmuyor, vurmadıkça bu savaş bitmez.
Muhalifler yeni ‘başbakan’ seçti. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Biz onları hiç görmüyoruz ki, buralarda değiller. Gelsinler bir hizmet versinler. Ziyarete bile gelmediler. Onlar orada kendi kendilerine konuşuyor. Biz şimdi yarın sabah ne yiyeceğiz, ne içeceğiz, nerede savaşacağız diye konuşuyoruz. Devrim kendi paramızla oluyor. Tabii bazı gruplar silah aldı. Halep’te bir grup, İdlip’te birkaç grup aldı. Ancak yüzde 90’ı almadı. Savaş sırasında alınan ganimetle silah alınıyor. Silah olsa savaş çoktan biterdi.
Esad giderse dengeler nasıl değişir?
Esad gittikten sonra ne olacağını kimse bilmiyor. Türkiye sınırı kapatırsa biz daha rahat ederiz. Dünyada ne kadar Kaide varsa geldi hepsi Türkiye’den girdi. İstihbaratı da girdi. İyisi de, kötüsü de Türkiye’den girdi. Çeşit çeşit insanlar geldi.
Ailenizle birlikte çekip gitmeyi düşündünüz mü?
Mecburuz savaşmaya. Kaideciler biraz sıkışsa kaçacaklar Türkiye’ye. Ancak bizim evimiz, yerimiz, yurdumuz burada. Burada kalacağız.
Kimyasal silahı kim kullandı?
Şam’dakini görmedim ama daha önce Hanasel’de atılanı gördüm. Bizim elimizde nereden olsun. Esad atmadım diyor, bu yalan. Özgür Ordu’da sadece tüfek var. Bizim en ağır silahımız uçaksavar. Bu silahları yapmak bilgi istiyor, bizde bu bilgi ne gezer? Biz keleş bulamıyoruz, kimyasal silahı nerede bulalım. Keleş’in fiyatı 200 dolardan 2 bin dolara çıktı.
Kaide kullanmış olabilir mi?
Kaide’de kimyasal silah olsa çoktan vururdu. TNT’leri var, arabayı dolduruyor, patlatıyor. Kimyasal silahları olsa Kaide önce ABD üslerini vururdu. 

Kaide ile ÖSO ateşi kesti

Suriye’nin kuzeyinde Azez’i ele geçiren Irak-Şam İslam Devleti ile Kuzey Fırtınası arasında iki günlük çatışmanın ardından Tevhid Tugayı’nın girişimiyle ateşkes sağlandı. Anlaşmaya göre karşılıklı rehineler 24 saatte bırakılacak, el konulan mühimmat ve araçlar teslim edilecek. Tevhid Tugayı iki taraf arasında kontrol mekanizması olarak görev yapacak. Oluşacak her hangi bir sorunla bütün grupların oluşturduğu mahkeme ilgilenecek. {ÖNCÜPINAR/RADİKAL}

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR