Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Akyatan Lagünü'nde tehlike çanları çalıyor

Adana Karataş bölgesinde yer alan Akyatan Lagünü, kaçak avcılık, kaçak kum çıkarılması, aşırı otlatma gibi nedenlerle günden güne yok oluyor.

03 Ağustos 2013

Akyatan Lagünü, Çukurova Deltası’ndaki batıdan doğuya doğru uzanan Tuzla, Ağyatan, Yumurtalık lagünlerinin bir parçası. Çukurova Üniversitesi ’nden Doç. Dr. Tuncay Kuleli, Türkiye ’nin önemli sulak alanlarından biri olan ve uluslararası sözleşmelerle de korunan lagünün hem doğal hem de insani şartlardan dolayı büyük bir risk altında olduğunu söyledi. 12 kilometrekarelik kumul alanın düzleştirilip, tarla olarak kullanıldığını anlatan Kuleli, şöyle konuştu: “Burası Çukurova Deltası’ndaki lagün sisteminin bir parçası. Önemli bir sulak alan. İnanılmaz bir canlı varlığı bulunuyor. Burada yıllarca insanlar tarla yapmak için kuşların korunduğu kumul tepeleri düzleştirdi. Lagünün toplam sulak alanı 18 bin hektar. Çalışmalara göre 12 kilometrekarelik bir alanın tarla yapıldığını belirledik. Ciddi bir yönetim planı hazırlanıp, uygulamaya geçilmezse geri dönüşü olmayan bir yok oluşla karşılaşacağız...”
İklim değişikliği de tehdit
Doç. Dr. Kuleli, küresel iklim değişikliğinin de tehdit olduğunu vurgulayarak “Deniz seviyesi 30-40 santim yükselse lagün sular altında kalacak” dedi. Bu bilgilere, ‘Çukurova Deltası Biyosfer Rezerv Projesi’ ve ‘İklim Değişikliğine Bağlı Deniz Seviyesi Yükselmesinin Çukurova Deltası Üzerindeki Etkileri’ konulu çalışmalarla ulaştığını anlatan Doç. Dr. Tuncay Kuleli, şöyle devam etti: “İklim değişikliği ve sığlaşma gibi doğal etkilere bir de insan etkisi etkilenince lagün yok olup gidecek. Ciddi adımlar atılması gerekiyor. Önceden denetim yok. Denetimler sıklaştı, artık kaçak kum çekme, tepeleri düzleştirip tarla yapma gibi işlemler rahatlıkla yapılamıyor. Ancak yapılacak yönetim planının mutlaka uygulanması gerekiyor.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR