Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Tırtıl operasyonu

Artvin'de iki İtalyan'ın karavanında bölgeye özgü 682 kelebek ve 11 tırtıl ele geçirildi.

24 Temmuz 2013

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın Artvin’de kaçakcılara yönelik yaptığı operasyonda iki İtalyan’ın karavanında 682 kelebek ve 11 tırtıl ele geçirildi. Kelebek ve tırtılların çoğunun yöreye özgü olduğu tespit edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın verdiği bilgilere göre, Yusufeli ilçesi Yaylalar Köyü’nde Doğa Koruma Merkezi adına kelebek gözlemciliği yapan bir vatandaş ihbarda bulundu. Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Artvin Şube Müdürlüğü ekipleri ile jandarma, İpsala Sınır Kapısı’ndan Türkiye ’ye girerek karavanları ile geldikleri Yaylalar Köyü’nde kalan İtalya uyruklu 63 yaşındaki L. L. ve 69 yaşındaki G. G.’nin karavanında arama yaptı.

Bu kişilerin üzerinde ve karavanlarında yapılan aramada birçoğu yöreye özgü ve endemik olan 336 adet kap içinde 682 kelebeğin yanı sıra 11 tırtıl ile kelebek yakalamakta kullanılan malzemeler ele geçirildi. Ülkelerinde kelebek koleksiyonculuğu yaptıkları ve yakaladıkları kelebekleri tasnif ederek ayrı ayrı poşetlere koydukları öğrenilen kişilere, Çevre Kanunu’na muhalefet ettikleri gerekçesiyle para cezası uygulanacağı belirtildi. 

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise olayın ardından vatandaşlara çağrı yaparak, “Artvin biyolojik çeşitlilik açısından zengin bir yöremiz. Yörede zaman zaman art niyetli kişilerin endemik bitki, kelebek ve böcek kaçakçılığı teşebbüsleri oluyor. Bu tür vakaların engellenmesi konusunda fevkalade hassas çalışıyoruz” dedi. 

Kaçakçılığı ihbar eden vatandaşa, sorumlu davranışı için teşekkür ettiklerini ifade eden Eroğlu, “Bu çeşit teşebbüslere karşı vatandaşlarımız da dikkatli olur ve şüphelendikleri şahısları teşkilatımıza bildirirlerse, ülkemizin biyolojik çeşitliliğini elbirliği ile daha iyi koruyabiliriz. Unutmayalım ki tabiatımızı ve biyolojik çeşitliliğimizi korumak, gelecek nesillere olan borcumuzdur” açıklamasında bulundu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR