Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Vatandaş bilimi' kuşların kaderini çizecek

22 Temmuz 2013

İklim değişikliğinin kuşlar üzerindeki etkisini incelemek için 4 akademisyen bir araştırma yaptı. Dünyanın saygın bilim dergilerinden PLOS ONE’da yayımlanan araştırmanın sonuçlarına göre, 21. yüzyılda Türkiye kuşlarının dağılımı büyük miktarda değişecek. Birçok yerde bazı türler kaybolurken, yerlerine yeni kuş türleri gelecek.
Araştırma sırasında ‘vatandaş bilim’ adı verilen Türkiye’deki kuş gözlemlerinin analizlerinden oluşan ve dünyada giderek önem kazanan veritabanından da faydalanıldı. www.kusbank.org adlı internet sitesine profesyonel ve amatör kuş gözlemcileri elde ettiği bilgileri girebiliyor. Sistemin herkese açık olması nedeniyle de hatalı bilgiler eleniyor.
Boğaziçi Üniversitesi’nden Moris Abolafya ve Doç. Dr. Raşit Bilgin, Ege Üniversitesi’nden Dr. Ortaç Onmuş ve Utah Üniversitesi’nden Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu’nun gerçekleştirdiği araştırma, farklı kuş türlerinin iklim değişikliğine değişik şekillerde tepki vereceğini ortaya koydu. Sonuçlara göre, önümüzdeki 50 yıl içinde Çam Baştankarası (Parus Ater) ve Bıyıklı ötleğen (Sylvia Cantillans) gibi hassas kuş türlerinin dağılım alanlarında yüzde 90’lara varan ciddi azalmalar öngörülüyor. Arap Bülbülü (Pycnonotus Xanthopygos) ve Maskeli Örümcek Kuşu (Lanius Nubicus) gibi türlerde ise 10 katına ulaşan artışlar bekleniyor. Araştırmanın en önemli sonucu, Türkiye’de 50 yıl içinde yaşanacak küresel iklim değişikliği ile her türlü bitki ve hayvan türlerinin, su kaynaklarının ve insan yaşamının ciddi şekilde etkileneceği. Araştırmacılar, “Yaşanacak bu ciddi ve olumsuz değişimlerin önüne geçilebilmesi için ilgili tüm bilim insanları, STK’lar ve kamu kurumları arasında iletişimin güçlenmesi ve ciddi işbirliklerinin gelişerek sorunlara ortak çözüm arayışları aranması gerekmektedir. Türkiye’nin küresel iklim değişikliğine katkısı giderek artıyor” diyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR