Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

3. Boğaz Köprüsü güzergâhına rötuş

13 Temmuz 2013

İsmi ve güzergâhı ile tartışılan 3. köprünün planlarının iptal edildiği ortaya çıktı. Planların iptal edilmesi tartışma yarattı. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, “Köprü güzergâhında bazı yerlerde mecburi sapmalar oldu. Bu nedenle düzenleme yapmak gerekti” dedi. Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç ise planların güzergâh dışında çalışmalar nedeniyle kendilerinin itirazı üzerine iptal edildiğini söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi dahil 16 belediyeye yazı göndererek 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Güzergâhı’nın 1\5000 ve 1\1000’lik planlarının iptal edildiğini ve yerine projede yapılan revizyona uygun planlarının yapılmasını istedi. Planların iptal edilmesi ağaçlar boşuna mı kesildi tartışması yarattı. Sivil toplum kuruluşları da çalışmalar sürerken yapılan değişikliğe tepki gösterdi. 

Güzergâh dışına çıkıldı 

Sarıyer Belediyesi Başkanı Genç, ihaleyi alan şirketin planın dışına çıkarak inşaat yaptığını öne sürdü. Genç şunları söyledi: “ Projenin güzergâhının çok dışında çalışmalar yapılmaya başlandı. Çevrede yaşayan insanlar huzursuz oldu. Biz de tespit çalışması yaptık ve gördük ki güzergâhın dışında çalışmalar var, uyarılarda bulunduk. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na şikâyet ettik. Bu uyarılarımız sonrasında farklı güzergâhta çalışmalar tespit edildi. Bu kadar büyük projede güzergâh değişikliği yapım sırasında ortaya çıkmaz. Bu bize birtakım soru işaretleri getiriyor. Güzergâhta çok ciddi kamulaştırma alanları vardı. Bedelleri çok yüksek olan, ayrıca büyük bir kısmı sit alanıdır. Acaba müteahhit bunun farkına vardı ve kamulaştırma bedeli ödememek için güzergâh mı değiştirdi? Bu bir soru işareti. Vatandaş olarak soruyorum. Çok yoğun bir orman alanı kesildi. İşin özeti, olması gerekenden farklı bir yol izleniyor.”
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım Bingöl Havalimanı’nın açılış töreni öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yıldırım 3. Boğaz Köprüsü’nün güzergâhında bazı yerlerde mecburi sapmalar olduğunu bildirerek, “Mesela kuş yollarına rastladı Riva deresinde. Orada hafif yolu değiştirdik. Kaynak sularına rastlayan bölgeler oldu, değiştirdik. Böyle mecburi ufak tefek değişikliklerin planlara işlenmesi lazım” dedi. Haberin kafa karıştırmak için yapıldığını belirten Yıldırım, “Köprüyü gelişi güzel yapıyoruz sonra ‘kusura bakmayın, yanlış oldu’, bu ciddiyetsiz bir şey. Maalesef farklı bir işlemi tamamen çarpıtarak, yanlış bir şekilde haber yapılmıştır. Kafa karıştırmaya yönelik bir haberdir” diye konuştu. 

Planlı da plansız da olsa 3. köprü katliam 

Köprü planları ile ilgili yapılan değişikliğe Sivil toplum kuruluşları da tepki gösterdi. STK temsilcileri şunları söyledi:
Çevre Mühendisleri Odası: 3. köprünün yanlış yere yapıldığı ve imar planının Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından iptal edildiği görülmüştür. Bu hata, bir mühendislik, plancılık hatasıdır. TMMOB‘yi susturmaya, işlevsizleştirmeye çalışanlar ve buna destek olanların bilim dışlığının, kamu yararından uzaklığının yansımasıdır.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nden Ümit Şahin: 3. köprünün yapılması ne olursa olsun hatalı, 250 bir ağacın kesilmesi bir katliamdır. Planlı da plansız da olsa bu bir katliamdır.
TEMA Vakfı: Köprünün 1/5000 ölçekli Nazım ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı iptal edilerek yeni güzergâha göre tekrar yapılacak. Bu durum bir kez daha gösteriyor ki; bölgesel ve hatta ülkesel öneme sahip bu kadar geniş çaplı bir proje; plansız, ÇED’siz ve kaçak olarak yapılamaz. 3. köprünün güzergâhının inşaat başladıktan bir buçuk ay sonra değişmesi; ülkenin kaderini ilgilendiren büyük projelerin planlamalarında en başından itibaren yaşanan eksikliklerin göstergesidir. 3. Köprü, esastan da usulden de yanlış.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR