Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kuşlara mikro takip

Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, Türkiye'de, geolocator adlı aletle küçük ötücü kuşların göçünü takip ediyor.

07 Temmuz 2013

TÜBİTAK’ın düzenlediği ve önceki gün sona eren ‘Yurtdışındaki Türk Bilim İnsanları Kurultayı’na katılan 130 akademisyenden biri olan Utah Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Hakkı Şekercioğlu, Türkiye ’de ilk kez geolocator adı verilen 0.7 gramlık aletle küçük ötücü kuşların göçlerini takip ediyor.
National Geographic tarafından 2011’de Yılın Kâşifi, 2013’te de Risk Alan Kâşif seçilen ve uluslararası alanda pek çok ödüle sahip olan Şekercioğlu, 8 yıldır Kars-Iğdır Aras Nehri Kuş Cenneti’ndeki 249 kuş türü üzerinde çalışma yapıyor. Bugüne kadar vericilerin ağırlıklarından dolayı akbaba gibi büyük kuş türleri üzerinde çalışma yürüten Ekolog ve Kuşbilimci Çağan Hakkı Şekercioğlu, Türkiye’de ilk kez küçük kuşlar üzerinde yeni bir teknolojiyi denedi. Geolocator’u (Coğrafi konumlama cihazı) 30 adet büyük kamışın üzerine yerleştiren Şekercioğlu, kuşların nereye göç ettiğini tespit etmeyi ve kuşlar üzerindeki tehditleri öğrenmeyi amaçlıyor. Cihaz bir uydu verici gibi anlık veri aktarmıyor. Işık miktarını ve saati kaydediyor. Kuşun geçtiği güzergâh belirleniyor. Bu nedenle cihazın yeniden bulunması gerekiyor.
Şekercioğlu, “30 kuş üzerine geolocator taktık. Burada yuvalayan kuşları seçtik. En az birini yeniden yakalasak bize yetecek. Alandaki birçok diğer türde aynı kuşu yakalama ihtimali binde bir iken, bu türde onda bir” dedi.
Kuş Cenneti tehdit altında
Yaklaşık 12 yıldır, “Dünyanın en önemli yerlerinden biri” dediği Doğu Anadolu’da çalışan Şekercioğlu’nun laboratuvarı olarak gördüğü kuş cenneti tarımsal sulama amaçlı yapılması planlanan Tuzluca Barajı’nın tehdidi altında. Baraj yapılırsa kuş cenneti yok olacak. Şekercioğlu, “Yapılması planlanan baraj için alternatif var. Bu kuş cennetinin mutlaka kurtulması gerekiyor. 8500’den fazla imza topladık” dedi.
TÜBİTAK’ın 2 gün süren kurultayının son gününde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da konuşma yaptı. Şekercioğlu, konuşma sonrası Erdoğan’a kuş cennetindeki tehdidi anlatan bir dosya sundu. Aynı dosyayı 2 hafta önce Türkiye’ye gelen eski ABD Başkan adayı Al Gore’a ve Londra’da İngiltere Prensesi Anne’e de verdi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR