Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Yalova'daki ağaç müzesi otel olacak

22 Haziran 2013

Yalova’daki ‘ Atatürk Arboretum’u (canlı ağaç müzesi) olarak bilinen ‘turizm alanı’ 5 yıldızlı otel yapılmak üzere satıldı. Yalova Belediyesi yaklaşık 80 dönüm araziyi 5 ayrı parsel olarak ihale etti.
1987 yılında kamulaştırılarak arboretum haline getirilen arazi, 1999 Depremi’nin ardından çadırkent haline getirilmişti. Arazi daha sonra bir süre atıl kaldı. 2007’de de arazinin statüsü ‘turizm alanı’ olarak değiştirildi. 2012’de arazi 5 parsele bölünerek parça parça ihaleye çıkarıldı. 2013 itibariyle alanın tamamı 5 yıldızlı otel olmak üzere satıldı.
Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özsümer süreci şöyle anlattı: “Burası ağaç müzesi olmaktan çıktı. 2007’de bizden önceki dönemde de imar planında turizm alanı olarak belirlendi. Önce yap-işlet-devret modeliyle turizme açmak istedik. Turizme teşvik edilen ücretsiz alanlar varken bu yönteme sıcak bakan olmadı. İhale yapıldı. 5 ayrı parsel olarak 3 firmaya satıldı. Yalova’yı İstanbul ’a alternatif turizm merkezi haline getirip yılda 2 milyon turist çekmeyi, bu alana da 5 yıldızlı, termal ve spa merkezi bulunan otellerin yapılmasını istiyoruz. Burayı yeniden arboretum yapmayı düşündük ancak aynı büyüklükte hemen önündeki deniz kenarındaki Tarım Bakanlığı’na ait bir yeri belirledik. Burayı yapacağız.”

TEMA 30 yıldır uğraşıyor

Arboretuma emek veren TEMA Onursal Kurucu Başkanı Hayrettin Karaca, satılmaması için de elinden geleni yaptığını söyledi: “1960’lı 1970’li yıllarda Maliye Bakanı ile Yalova Belediyesi’nin satmak istediği bu yeri sattırmadık. Buraya bir şey yapılmasın diye Atatürk adını kullanarak arboretum yaptık. Aşağı yukarı 30 seneden fazla oldu. Elimden gelen her şeyi yaptım. Tüm fidanları getirip diktim. Kapısında da Hayrettin Karaca’nın desteği ile yazardı. Bilmiyorum duruyor mu? Bundan önceki belediye tekrardan satmak istedi. Çöplük oldu burası. Belediye başkanının paraya ihtiyacı varmış. Şimdi yabancılara sattılar. TEMA olarak ne gerekliyse yapıyoruz ancak bugünkü hükümet bize yardımcı olur mu bilmiyorum.”

1986
Tarım Bakanlığı’na ait arazi, toplu konut yapılmak üzere kamulaştırıldı ve plana işlendi.

1996
Belediye meclis kararıyla arazinin canlı ağaç müzesi (arboretum) yapılması kararlaştırıldı.
1999
1999 Depremi sonrası arazi çadırkent olarak kullanıldı ve ağaç müzesi niteliğini yitirdi.

9 OCAK 2007
Belediye Meclisi kararıyla ‘ağaç müzesi’, temalı park ve günübirlik tesis ‘yapıldı’.
8 HAZİRAN 2007
Plan değişikliğiyle araziye imar yolu açıldı

29 KASIM 2007
Gerekli etütler yapıldıktan sonra arazi turizm yatırımlarına açıldı.
8 MAYIS 2012
Arazi ‘spa içeren turizm tesisi’ yapılması şartıyla, yap-işlet yöntemiyle satışa çıkarıldı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR