Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gezi Parkı'nda 'vurmalı' değil 'tuşlu' gece!

Taksim Meydanı ve Gezi Parkı'nda dün ilginç bir gece yaşandı. 'Beklenen polis müdahalesi' olmadı. Ancak Taksim'in AKM tarafından saatlerce 'müdahale başladı, başlayacak' tedirginliği yaşanırken, Cumhuriet Anıtı ve Talimhane'nin önünde 'yıldızlı geceler'den bir akşam edasında piyano resitali vardı

13 Haziran 2013

İSTANBUL - Çok değil, yaklaşık 48 saat önce Taksim Meydanı’nda beyaz gaz bulutu ile yanan iş makinelerinin siyah dumanları birbirine girmişti. Meyna’da yapılan ‘poster baskını’ neticesinde Taksim Meydanı’na çıkan 12 arterdeki onlarca barikat temizlenmiş, AKM’deki dev posterler indirilmişti. Gezi Parkı’na müdahale olmayacağı söylense de, İstanbul Valisi Hüseyin Avnu Mutlu, İçişleri Bakanı Muammer Güler’in sert açıklamaları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın ‘24 saatte bu iş bitecek’ şeklinde talimat verdiği dedikoduları kulaktan kulağa yayıldı. Taksim de dün gün boyu tam tekmil hazır polis müdahalesi bekledi.


Seyyar satıcıların getirdiği 10 liralık baretler, 5 liralık deniz gözlükleri kapış kapış gitti. Gezi Parkı başındaki baretli insanlardan dolayı dev bir şantiyeyi andırıyordu. Divan Oteli’nin önündeki erzak taşıma için oluşturulan uzun insan zinciri de tıpkı birçok detay gibi kayda değerdi. İlaç stokları yenilendi, yiyecek erzakı tamamlandı. Gaza karşı can dostu sütlü ‘talcid’ler de her köşe başında küçük pet şişe ve fısfıslı kutularda yerini almıştı. Müdahale için tüm hazırlıklar tamamdı.

İş çıkışı saatinde Gezi Parkı’nın önündeki merdivenler hareketlendi. Kalabalık zaman ilerledikçe arttı. AKM’nin önüde, çekilen şeritlerle izole olmuş polislerin bulunduğu nokta sloganların ilk hedefiydi. Ancak kitle bu kez bir gün önceki gibi polisle burun buruna değildi. Mesafeyi korumayı başardı. Gezi Parkı’nın meydanı görne tüm kenarlarında göstericiler saatlerce slogan attı. Taksim Meydanı’nda ise yüzlerce gazeteci başlarında hazır bekleyen gaz maskeleriyle her an bir müdahalenin olmasını bekliyordu. Atılacak bir taş bir anda ortalığı karıştırabilirdi. Bunun için de sık sık uyarılarda bulunuldu. ‘Meydanı inmeyin, taş atmayın.’ Bir müdahale beklentisi olsa da hiç kimse bir müdahalenin olmasını istemiyordu.

Gezi Parkı ve meydandaki bu gergin bekleyişin aksine anıtın önünde ve daha sonra Talimhanenin bulunduğu tarafta ilginç dakikalar yaşandı. Bir gün önce saatlerce gazın atıldığı bu noktada bir piyano resitali vardı. Sanki o an için orası Taksim Meydanı değil, Rumeli Hisarı’nda yıldızlı gecelerden bir sahne yaşanıyordu. Alman sanatçı Davide Martello, getirilen piyanonun tuşlarına dokunuyor, etrafındaki yüzlerce insan da pür dikkat onu dinliyor ve izliyordu.
İşin en ilginci ise Doğan Haber Ajansı’nın bu sabah Flaş gelişme olarak servis ettiği haberdi. ‘Gezi Parkı eylemlerinin 17’nci gününde eylemciler müdahale olmadan sakin bir gece geçirdi. Taksim Meydanı ve Gezi Parkı’nı dolduran binlerce kişi şarkılar söyleyip gönüllerince eğlendi.”




  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR