Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gaziemir'de zehir sondajı

Radikal'in 3 Aralık 2012'de duyurmasının ardından önlem olarak sadece üzerine toprak atılan zehirli atık gömülü alanda sondaj başlatıldı. TAEK'in öncülüğündeki sondajda radyoaktif atıkların karıştığı yeraltı suları inceleniyor.

10 Haziran 2013

İzmir Gaziemir’deki kurşun fabrikasının arazisine gömülü zehirlerle ilgili çalışma, sonunda başlatıldı. İzmir Valiliği, İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi (İZSU) ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) koordinasyonuyla başlatılan çalışmalar kapsamında 60 dönümlük arazide sondaj yapılıp numuneler alınıyor. Analizlerde radyoaktif maddelerin yeraltı sularına karışıp karışmadığı incelenecek. Çalışmalar hafta başından bu yana devam etti. Daha önce zehirlerin gömüldüğü yere sadece toprak atılmıştı.
Gaziemir’deki yaklaşık 70 yıl faaliyet gösteren Arslan Kurşun Fabrikası’nın atıklarını yıllarca 60 dönümlük arazisine gömdüğü Radikal’in 3 Aralık 2012’de yaptığı haberle ortaya çıkmıştı. Gömülen zehirli atıkların içinde insan ve çevre sağlığına zararlı radyoaktif maddelerin de bulunduğu 2007’de tespit edilmiş ancak bugüne kadar işlem yapılmamıştı.
Yeraltı sularındaki risk
Radikal’in haberinden sonra Türkiye’nin bir anda gündemine oturan olayla ilgili olarak çok sayıda milletvekili ilgili bakanlıklara sorular sormuş, sivil toplum örgütleri ve meslek odaları suç duyurularında bulunmuştu. Ancak yetkili kurumlar sadece gömülü atıkların üzerine 10 bin 200 ton toprak atmakla yetinmişti.
Arazide gömülen zehirli atıkların üzerine toprak atılırken yeraltı sularıyla ilgili çalışma yapılmamıştı. Yağmur sonrası araziden sızan köpüklü ve ağır metal içeren suların arazinin yanındaki dereye karıştığı 11 Nisan 2103’te yine Radikal’in manşetine yansımıştı. 

Geniş koordinasyon 

TAEK’in talimatıyla bu haftabaşında, çevresi yerleşim alanıyla çevrili, atık gömülü arazide yeni bir çalışma başlatıldı. Arazinin değişik noktalarından sondaj yöntemiyle yeraltı suyu örnekleri alındı. Numune alma işlemleri ihaleyle belirlenen bir firma tarafından gerçekleştirildi. Gaziemir’deki olayla ilgili İzmir Valiliği’nde bir koordinasyon kuruldu. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü başta olmak üzere diğer ilgili kurumlar bu koordinasyonun bir parçası oldu. Valiliğin talimatıyla araziden örnekler alınmaya başladı. Koordinasyon valilik tarafından yönetilse de teknik olarak tüm sorumluluk TAEK’e ait. Araziden alınan örnekler analiz edilecek. Yeraltı sularıyla ilgili yapılacak analiz sonuçlarının yaklaşık bir ay sonra hazır olacağı öğrenildi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR