Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

İncikefali için dalıp rekor kırdı

Dünya serbest dalış rekortmeni Şahika Ercümen, İncikefalinin 'kutsal yolculuğunu' tanıtmak için Van Gölü'nde paletsiz 61 metre dalıp rekor kırdı.

02 Haziran 2013

Serbest dalışta 3 dünya rekoru bulunan Şahika Ercümen, Van Gölü’nde yeni bir rekora daha imza attı. İncikefalinin göçünden esinlenen Ercümen, bir İngiliz sporcuya ait 55 metre olan rekoru 61 metre ile geçmeyi başardı. Rekora Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin de tanıklık etti.
Van’daki incikefalinin göçüne geçen yıl katılan Ercümen, Van Gölü’nde rekor denemesi yapmaya karar verdi. Van Gölü’nün 1680 metre yükseklikte bulunması, su sıcaklığının 3 dereceye kadar düşmesi gibi olumsuz koşullardan dolayı 15 gün önce Van’da kampa giren Ercümen ve ekibi, Akdamar Adası yakınlarında dün rekor denemesini gerçekleştirdi. ‘4. Uluslararası İnci Kefali Kültür ve Sanat Festivali’ kapsamında ilk denemede 57 metreye kadar inen ancak kulak eşitleme nedeniyle sudan çıkan Ercümen, 1 saat sonra tekrer rekor için daldı. İkinci denemede 61 metre derinliğe ulaşan Ercümen 4. dünya rekorunun sahibi oldu. İncikefalinin zorlu ve eşsiz yolculuğundan ilham aldığını belirten Ercümen, rekorun ardından yaptığı açıklamada, “Yarınlar bu coğrafyanın. O bakımdan da destekleyen herkese teşekkür ederim. Değerlerimizin farkında değiliz. Balıkların göçü dünyada sadece Alaska ve Van’da var. İncikefali, Şahika, bu medeniyet, insanlar bizim. Artık kanın konuşulduğu değil, Şahikaların, incikefallerinin konuşulduğu bir Türkiye ’ye doğru gidiyoruz” dedi.

Tuzlu su kategorisi rekoru sayılacak
Ercümen, Van Gölü’nde rekoru kırmasına rağmen, göl suyu tuzlu olduğundan rekor CMAS tarafından resmi olarak ‘Tuzlu su kategorisi’nde sayılacak. Daha önce tuzlu su rekoru 60 metre ile yine Ercümen’e aitti. Ercümen, bu rekoruyla hem deniz hem de göl rekorlarını geçmiş oldu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR