Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Yavuz Sultan Selim'in temeli atıldı

İstanbul Boğazı'na yapılacak 3. köprünün temeli İstanbul'un fethinin 560. yılında atıldı. Tamamlandığından birçok yönden dünyada ilk olacağı belirtilen köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak.

30 Mayıs 2013

İstanbul Boğazı’na yapılacağı yıllardır konuşulan 3. Boğaz Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun temeli dün atıldı. İstanbul’un fethinin 560. yıl dönümünde köprünün ayaklarının birinin bulunduğu Garipçe’de yapılan törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile çok sayıda bakan ve milletvekili ile vatandaşlar katıldı.
Törenin yapıldığı Garipçe’de hazırlıklar günler öncesinden başladı. Yollar asfaltlandı. Tören alanına sabah erken saatlerde milletvekilleri ve bakanlar gelmeye başladı. Başbakan Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tören alanına helikopterle gelirken, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Huber Köşkü’nden Kıyı Emniyeti’nin teknesiyle geldi. Gül’ü, Başbakan tekneden inerken karşıladı.

‘Kervan yolda gerek’ 

Temel atma töreninde konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan İstanbul’da yapılacak yedi eserin tüm dünyada kendisinden bahsettireceğini belirterek şunları söyledi: “Artık İstanbulumuzun içerisinde ağır vasıtalar görmeyeceğiz. Bu köprü aynı zamanda çevreyi korumaya yönelik özellikleri olan bir köprü olacak. İhalesi yapılan üçüncü havalimanı da kendisinden dünyada bahsettirecek. İki havalimanı İstanbul’a yetmiyor, yolcuların şikâyetlerini dinliyoruz. Televizyonlarda dinliyorum zaman zaman ‘şu kadar ağaç kesiliyor’ diyorlar nerede yapılıyor haberi yok. Oraları gezip görse savaştan çıkmış gibi. Yapılacak havalimanı 5 tane pistiyle modern olacak. Yeni bir ihale daha yapılıyor. O da Kanalİstanbul ihalesi. Bununla ilgili de çok konuşacaklar. Kervan yolda gerek. Yapmamız gerekenler var. Karadeniz’i Marmara’ya bağlamak suretiyle, ağır tonajlı gemilerin geçişine imkan sağlayacağız. Burada nüfusu İstanbul’a çekmek değil, yerleşik nüfusu buralara doğru dağıtmanın planlarını yapıyoruz. Bakınız Marmaray 29 Ekim’de açılıyor. Biraz güneyinden iki tane tüp boğazın altından oradan da yine otomobiller gelip geçecek. Bunların aklı bu tür yatırımları alır mı? Alsa bugüne kadar zaten bunlar yapardı.” 

‘Geleceğin Türkiyesi’ni inşa ediyoruz’ 

Yassıada ve Sivriada’nın demokrasi ve özgürlük adası olacağını anlatan Erdoğan, “Bir başka adım da Yaslıada Yassıada demiyorum. Orada Menderes idam edildi. Karar orada verildi. Şimdi biz o adayı ve yanındaki Sivriadayı demokrasi ve özgürlükler anıtı yapıyoruz. Haliç’te de yeni bir ihaleye hazırlanıyoruz. Biz laf üretmiyoruz, iş üretiyoruz”dedi. “Şu anda köprüler iki buçuk kat kapasite ile çalışıyor” diyen Başbakan Erdoğan, “Zaman kaybı yaşanıyor. Geleceğin Türkiye ‘sini inşa etmeye çalışıyoruz. Dünyaya örnek bir proje olacak. Biz büyük bir milletiz. İstanbul’a yapılacak her proje Türkiye’nin itibarını artıracak ” diye konuştu. 

Müteahhitle süre pazarlığı 

Erdoğan, konuşmasının ardından müteahhit firmaların temsilcilerini yanına çağırarak süre konusunda pazarlık yaptı. Erdoğan, ‘’Köprücü de gelsin’’ diyerek çağırdığı müteahhit firmaların temsilcilerinden projenin 3 değil 2 yılda bitirilmesini istedi. Başbakan’ın yabancı müteahhit yetkililerine kürsüye gelirken ‘’Quickly quickly’’ (Hızlı hızlı) diye seslenmesi törene katılanları gülümsetti. Firma temsilcileri de erken bitirme konusunda gayret sözü verdi. Erdoğan pazarlığın ardından, “2014’ün 29 Mayıs’ı demiyorum. Ama kararlı davranılırsa, firmalar azmederse inanıyorum ki 29 Mayıs 2015’e bu proje yetiştirilir. Biz de kolaylaştırıcı anlamda elimizden gelen desteği vereceğiz. İnşallah 2 yıl sonra açılış töreninde bir arada olma arzusuyla” dedi. 

Köprünün ismini Gül açıkladı 

Köprünün ismini Cumhurbaşkanı Abdullah Gül açıkladı. Erdoğan’ın ardından konuşma yapan Cumhurbaşkanı Gül, “İstanbul sadece bizim değil, bütün dünyanın göz bebeği. Bu şehrin sorumluluğunu taşımak hepimiz için mutluluktur. Çok şükür ülkemiz karanlık günleri geride bıraktı. Ülkemizle gurur duyuyor, övünüyoruz. Türkiye’nin geleceğinin parlak olduğunu dost ve düşmanlar görüyor. İki kıta bu kadar yakın olunca ulaşımını da düşünmek zorundayız. Bunun için köprüler, deniz altı tünelleri yapılıyor”dedi.
Gül köprünün ismini ise şu sözlerle açıkladı: “Birinci köprü Mustafa Kemal Atatürk’ün, ikinci köprü Fatih Sultan Mehmet’in ismini taşıyor. Üçüncü köprünün ismi Yavuz Sultan Selim Köprüsü olacak. Hükümetimizin bütün üyelerine teşekkür ediyor, ayrı ayrı tebrik ediyorum. Bu işi üstlenmek her babayiğidin harcı değil. Çok ayrıcalıklı proje“ diye konuştu. 

‘Boğazın yeni incisi, oradaydım’ 

Garipçe’deki tören alanı çok küçük olduğundan deniz kıyısındaki bölgeye fazla araç alınmadı. Törene katılanlar ring araçlarıyla alana taşındı. Yoğun güvenlik önleminin alındığı tören alanına gelen katılımcılar, X-Ray cihazından geçirildi. Tören alanının yüksek kısımlarına özel harekat polisleri yerleştirilirken, mobil mobese aracı da alanda hazır bulundu. Bazı koruma polisleriyle gözlerindeki kameralardan alandakileri kayıt altına aldı. Vatandaşlar tören alanına teknelerle taşındı. Törene gelenlere sandviç ve meyve suları verildi. Ayrıca şapka ve anı olsun diye ‘Boğaz’ın Yeni İncisi, Oradaydım’ yazılı belgeler dağıtırken, protokol bölümünde ise 3. Köprünün temsili görüntüsünün yer aldığı cam plaketler dağıtıldı. Temel atma töreni esnasında mehter takımı marşlar çaldı.

Mektup temele gömüldü

Konuşmaların ardından sahneye temsili olarak hazırlanan butonlarla köprünün temeli atıldı. Köprünün temelinin atılması anısına Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve TBMM Başkanı Çiçek’in imzasını taşıyan bir mektup yazıldı. Köprü ayağının yer alacağı çukura gelen Gül, Çiçek ve Erdoğan anı mektubunu temele bıraktıktan sonra çimento döküp mektubu temele gömdüler.

Gezi’de kararımızı verdik

Konuşmasında Taksim Gezi Parkı tartışmalarına da değinen Başbakan Erdoğan “Gezi Parkı’nda ne yaparsanız yapın biz kararımızı verdik, orada tarihi yeniden ihya edeceğiz. Ağaç dikmek isteyene yer tahsis ediyoruz” dedi. 

‘Ben kral değilim’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dün köprü açılışının ardından Okçular Tekkesi’nin de açılışını yaptı. Erdoğan, açılışta konuşurken vatandaşlar “Başbakanın kralı Kasımpaşalı” tezahüratı yaptı. Erdoğan tezahürata “Ama ben kral değilim. Milletimin oylarıyla işbaşına gelmiş bir başbakanım. Sizin hizmetkârınızım, efendiniz değilim” karşılığını verdi.

KÖPRÜNÜN İSMİNE TEPKİLER

Köprünün ismi Recep Tayyip Erdoğan olsun 

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu temel atma töreni yapılan 3. köprünün adının Recep Tayyip Erdoğan olmasını önererek, “Olsun ki, bugün, yarın hatta yüzyıl sonra o köprüyü gören herkes, Kuzey Marmara’nın, son orman alanını yok eden kişinin, orman düşmanı olan kişinin Recep Tayyip Erdoğan olduğunu öğrensinler” dedi. Kılıçdaroğlu, köprü yapımına karşı olmadıklarını ancak akıl ve mantık ölçüsünde yapılması gerektiğini belirterek, “İstanbul’un ihtiyacı Kuzey Marmara ormanlarını korumaktı. Eğer geçiş yapılacaksa en az 3 tüp geçişe ihtiyaç vardır. Bunun yapılması lazım. Ormanı koruyacağız, denizin altından kimseyi rahatsız etmeden 3 tane tüp geçit yapabiliriz. Ve böylece hem tabiata saygı duyarız, hem çocuklarımıza güzel bir İstanbul bırakmış oluruz. Bunlar tüp geçit istemediler,’ illa ki ormanı keseceğiz’ dediler. Neden ? Çünkü akıl yok, beceri yok. Geleceği görme yok. Çünkü hayatları rant üzerine kurulu” diye konuştu.
Yavuz Sultan Selim’in isminin köprüye verilmesi ile ilgili ise “Hiçbir Osmanlı padişahı ağaca düşman değildir” dedi.

Köprü ismine sosyal medyada tepki yağdı

İstanbul Boğazı’nda inşasına başlanan 3. köprüye ‘Yavuz Sultan Selim’ adının verilmesi tartışma yarattı. Tahtta olduğu dönemde ‘Alevi katliamları’ yapmakla suçlanan Sultan Selim ismine sosyal medyada tepki yağdı. Twitter’daki bazı yorumlar şöyleydi:
İsmet Berkan: Yavuz Sultan Selim’in iktidara babasını darbeyle devirerek geldiğini biliyoruz değil mi?
Hüseyin Aygün: AKP İstanbul’daki 3. Köprü’ye Yavuz Sultan Selim adlı Alevi celladının adını vermiş. Bu, Alevilere yeni bir hakaret ve açık bir gözdağıdır!
Özgür Mumcu: Elbette Suriye fatihi Yavuz Sultan Selim’in adı verilecekti köprüye. Şeyh Bedrettin diyecek değillerdi ya.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR