Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kâğıt bardak plastikten daha çok kirletiyor

13 Nisan 2013

Karbon emisyonları konusunda çalışmaları ile tanınan Global Carbon Clear adlı kuruluş , seramik kupalarla tek kullanımlık kâğıt ve plastik bardakların çevreye etkisini araştırdı. Araştırmaya göre üretimden tüketime ve geri dönüşüme kadar tüm süreç boyunca yaratılan karbon emisyonu göz önüne alındığında, kâğıt bardaklar çevreyi daha fazla kirletiyor.
Türkiye ’de karbon ayak izi konusunda çalışmalar yapan ilk firmalardan Karbon Danışma firması yönetici ortağı Selda Cabbar, Carbon Clear’ın araştırma sonuçlarını değerlendirdi. Araştırmaya göre:
Tek kullanımlık bardaklarda kâğıt, tekrar kullanılabilir bardaklarda cam ya da seramik tercih ediliyor.
Kâğıt bardak, plastik bardağa göre yüzde 50 daha fazla kaynak israfına yani karbon salımına yol açıyor.
Kâğıt bardakların iç yüzeyleri içine konulan sıvıyı ememeleri için plastikle kaplanıyor. Plastik bardağa sıcak içecek konulduğunda plastiğin tadının içeceğe geçtiğini düşünürüz. Sıcaklık karşısında kâğıt da plastik kaplı yüzeylerden farklı bir tepki göstermiyor.
2 bin adet kâğıt bardağın kullanımı sonucu 1100 kilogram karbon gazı salımı olurken, 2 bin adet plastik bardak için bu rakam sadece 430 kilogram.
Plastik bardaklar geri dönüştürülebilirken kâğıt bardaklar kompozit (dışı kâğıt, içi plastik) yapılarından dolayı geri dönüştürülemiyor. Bu geri dönüşüm zincirine zarar veriyor. Kâğıt üretimi için ağaç kesilmesi de dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR