Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Sultanların 'hat'ları Ayasofya'da

Osmanlı sultanları ve 18 ve 19. yüzyılları arasındaki hattatlar tarafından yapılan hüsn-i hat eserleri Ayasofya Müzesi'nde sergilenmeye başlandı.

13 Nisan 2013

Sultan II. Mahmut, Sultan Abdülmecit gibi Osmanlı sultanları ve 18 ve 19. yüzyıllar arasındaki hattatlar tarafından yapılan hüsn-i hat eserleri Ayasofya’da sergilenmeye başladı. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez tarafından açılan sergide ilk kez 115 eser bir araya getirildi.
Ayasofya Müzesi’nde 18 ve 19. yüzyıllara ait hat sanatı eserleri 10 gün boyunca sergilenecek. Serginin açılışı dün Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Görmez, Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Sanat Danışmanı Uğur Derman tarafından yapıldı. Prof. Görmez, Ayafosya Müzesi’nde yaptığı konuşmada uzun süredir ezan seslerine hasret kalan Ayasofya’nın ilk kez geçen yıl bir sergiye ev sahipliği yaptığını, bu yıl da hat sanatları sergisine ev sahipliği yapacağını söyledi. “Müslümanların estetik duygusunun kaybedilmesi kabul edilebilir bir şey değil” diyen Görmez, bugün İslam dünyasının zaruri ihtiyaçlarından dolayı sanat ve estetiği ihmal ettiğini söyledi. Hat sanatında her bir ifadenin ayrı bir mesaj taşıdığını belirten. Görmez, “Hat sanatı şekil ve resimden ibaret değildir. Bir anlamı vardır” diye konuştu. Sergide büyük katkısı bulunan Sanat Danışmanı Derman ise özellikle Osmanlı döneminin 18. yüzyıldan sonraki bölümüne ait hat sanatı eserlerinin sergide yer aldığını söyledi. Vakıflar Genel Müdürü Ertem de, çok fazla eser olduğunu ancak bunları sergileyecek müzelerin yetersiz olduğunu belirterek, Ayasofya’nın en uygun sergi mekânı olduğunu aktardı.

Gezilmesi gereken bir sergi

Sergiyi görmeye gelenler arasındaki İstanbul Şehir Üniversitesi öğretim üyesi, aynı zamanda hat sanatı uzmanı olan Yrd. Doç. Dr. İrvin Cemil Schic, farklı koleksiyonlarda yer alan eserlerin ilk kez bir araya geldiğini belirterek, sergiyle ilgili şunları söyledi: “Sultan II. Mahmud, Abdülmecid, Abdulaziz gibi sultanların eserleri var. Bunlar daha önce bir arada sergilenmemişti. Hat eserlerinin bugün ile Osmanlı dönemindeki önemi farklı. Bugünkü insanlar için birtakım karalamalardan ibaret olabilir. Ancak hat sanatının önemi; biçim ile muhteviyatın başka sanatlarda olmadığı şekilde bir araya gelmesi söz konusu. Kültürüne vâkıf olmadan çok fazla keyfine varmak mümkün olmaz. Fakat kültürünü bilmeyenlerin de mutlaka gezmesi gereken bir sergi.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR