Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Doğalgazla 'yaşama'nın kuralları

Doğalgazlı evlerde ilk kural tesisata kendi başına müdahale etmemek ve menfezleri açık bırakmak.

04 Ocak 2013

İstanbul ’da beşi Afgan uyruklu üçü Libyalı sekiz kişinin art arda doğalgaz zehirlenmesinden ölümü, gözleri milyonlarca kişinin kullandığı doğalgaza ve tesisatlara çevirdi. İGDAŞ’ta iç tesisat uzmanı olarak görev yapan Nusret Alkan, ölümlerin doğalgaz sızıntısından olmadığını, baca gazındaki karbonmonoksitten kaynaklandığını vurgularken her iki olayın da İGDAŞ onayı olmadan doğalgaz hattına ve cihazlara müdahale edilmesinden kaynaklandığını açıkladı. Alkan, vatandaşları çok dikkatli olmaları konusunda uyararak, yapılması gerekenleri Radikal için şöyle özetledi:
TESİSAT: İGDAŞ bilgisi ve izni olmadan tesisatlara müdahale edilmemeli. Gaz açıldıktan sonra hiçbir montaj yer değiştirilmemeli, hiçbir şey yapılmamalı. Cihazların, şofben, kombi ve bacaların yetkili servislere bakımları yıllık periyotlarla yaptırılmalı. Yetkisiz kişiler müdahale etmemeli. Menfezler her ne koşulda olursa olsun kesinlikle kapatılmamalı. Çünkü 1 metreküp doğalgazın yanması için 10 metreküp taze havaya ihtiyaç var. Aksi halde yanma kalitesiz ve eksik olur. Eksik yanma da karbonmonoksit getirir.
BACADAKİ TEHLİKE: Sekiz kişinin ölüm nedeni doğalgaz zehirlenmesi değil. Doğalgaz ortama sızarsa zehirlemez. Patlama ve yangın çıkabilir. Ancak zehirleyici özelliği yoktur. Asıl olan baca gazındaki karbonmonoksittir. ‘Eksik yanma sonucu ortaya çıkan karbonmonoksit gazı’ öldürür. Menfezler de tam yanma için gerekli olan oksijeni ortama taşıyan aparatlardır. Kesinlikle kapatılmamalılar.
YENİ SÖZLEŞME, YENİ KONTROL: İnsanlar yeni bir eve taşındıklarında doğalgazı kendi üzerlerine almak zorunda. Yeni bir sözleşme için mutlaka teknik kontroller yapılıyor. Uygun bulunan yerlere gaz veriliyor. İGDAŞ, yılda 400 bin kontrol yapıyor. Her ne olursa olsun, İGDAŞ’ın bilgisi dışında tesisatlara müdahale edilmemeli. Cihazların bakımları mutlaka yetkili servislere yaptırılmalı. Bacaların bakımı da muntazam tekrarlanmalı.
Tesisata uygunsuz müdahale sonucu öldüler
Nusret Alkan, Zeytinburnu’nda beş Afgan gencin ölümünde temel problemin, tesisata uygunsuz müdahale olduğunu anlattı: “İGDAŞ’ın bilgisi dışında uygunsuz bir şofben bağlamışlar. İGDAŞ’a sorulsa kesinlikle izin verilmezdi. Ayrıca montajı da usulsüz yapılmış. Baca bağlantısı olması gerektiği gibi yapılmamış. Bacası camdan dışarı atılmış. Son derece riskli bir durum. Sonuçları ağır oldu. Soruşturmayı savcılık yapacak. Biz savcılığa hazırladığımız raporları sunacağız.”
Fatih’te Libyalı polislerin zehirlenmesine ilişkin Alkan’ın verdiği bilgi de şöyle: “Doğalgaz sözleşmesi feshedilmiş, sayaç vanası mühürlenmiş. Usulsüz olarak gaz kullanılmış. Baca bakımsız. Çekişi çok kötü. Cihazın da bakımı yapılmamış. Çekim yapmadığı için cihazın sensörü devreye girmemiş.”

 

‘SESSİZ KATİL’ İÇİN İGDAŞ 10 MADDELİK UYARI YAPTI

1- Tesisatlarınıza kesinlikle müdahale etmeyin ve yetkisiz kişilere müdahale ettirmeyin.
2-Bacalı cihazların bulunduğu odalarda, mekânlarda kesinlikle yatmayın, uyumayın. Bacalı cihaz bulunan odanın kullanım amacını değiştirirken mutlaka İGDAŞ’a haber verin.
3- Gazınızı açtırdıktan sonra tesisatınıza yeni bir cihaz bağlatırsanız, mutlaka bu durumdan İGDAŞ’ı haberdar edin. Bunun için 444 36 36’yı arayabilirsiniz.
4- Ocağınızı temizlerken ocağı doğalgaz tesisatına bağlayan esnek bağlantı elemanını çektirmeyin.
5- Pencere veya duvarınıza monte edilen, ortama taze hava girmesini ve herhangi bir gaz kaçağı durumunda da doğalgazın dışarıya tahliye edilmesini sağlayan menfezlerinizi asla iptal etmeyin ve kapatmayın.
6-Bacalarınızı baca gazının kimyasal yapısından veya diğer dış etkenlerden dolayı deformasyona uğraması ihtimaline karşı yılda en az bir kez yetkili temizleme firmalarına kontrol ettirin.
7-Lodoslu havalarda baca çekişi olumsuz yönde etkileneceğinden bacalı cihaz kullanırken baca gazı sızıntısına karşı daha dikkatli olun.
8-Doğalgaz boru ve bağlantı elemanlarını, antipas üzerine sarı renkli yağlıboya ile boyayın. Boyama işleminde kesinlikle su bazlı boya kullanmayın.
9-Doğalgaz kaçaklarının daha kolay hissedilebilmesi için kullanılan çürük sarmısak kokusuna karşı hassas olun.
10-Yakıcı cihazlarınıza her yıl ısıtma sezonu başında yetkili servisler aracılığıyla bakım yaptırın.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR