Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Uygunsuz baca beş cana mal oldu

2012'nin son gecesinde, aynı evde zehirlenerek ölen 5 Afgan gencin, ev sahibinin kaçak kurduğu şofbenden sızan gazdan etkilendikleri öne sürülüyor.

03 Ocak 2013

Nakibullah, Muhibullah, İnatullah, Hudayverdi ve Suraç... Yaşları 20-25 arasında değişen 5 Afgan genç... Biri hariç tamamı ülkelerindeki işsizlik ve savaş nedeniyle Türkiye ’ye geldi. Tek amaçları, daha iyi şartlarda çalışarak ailelerine ayda 100-200 dolar gönderebilmekti. Zeytinburnu’nda 500 TL’ye bir ev kiraladılar. Ama korkunç bir ihmal, bu 5 gencin 2013’ü görmesine engel oldu: Doğalgaz sızıntısı yılbaşı gecesi 5’inin de canını aldı. Yetkililer, evde İGDAŞ’ın onayı alınmadan uygunsuz şekilde bacalı şofben bağlandığını tespit etti. Gençlerin bu bacadan sızan karbonmonoksitten etkilendikleri tahmin ediliyor.
Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki bir binanın bodrum katında yaşanan facia, uzun süre haber alınamayan gençlerin arkadaşlarının, polis eşliğinde çilingirle eve girmesiyle ortaya çıktı. 5 genç, 3 ayrı odada uykuya yatmış ve kalkamamıştı.  

5 genç, 5 büyük dram  
Türkiye Cumhuriyeti’nin bursunu kazanan Nakibullah, Bursa TÖMER’de Türkçe öğrendikten sonra Ege Üniversitesi İnşaat Mühendisliği’ni bitirdi. İstanbul ’da yüksek lisans yapmak istiyordu. Bir yandan da çalışıp ülkesindeki ailesine para gönderecekti. Birlikte büyüdüğü kuzeni Habibullah onun için, “İdealistti. Ailesine yardım edecekti. Nasip olmadı” diyor.
Muhibullah, Nakibullah’ın küçük kardeşi. Türkiye’ye 1.5 ay önce, babalarının kalp ameliyatı için gelmişti. Baba döndü, ama o, savaş ve işsizliğin kol gezdiği Afganistan’a dönmek yerine, ağabeyinin yanında kaldı.
İnatullah ve Hudayverdi ise 1 yıl önce geldi. Hudayverdi Kanada’da yaşayan amcasının kızıyla 2 gün önce evlendi. Eşi, Hudayverdi’nin Kanada’da yaşamasını sağlayacak işlemler için gittiği Kanada’da, düğünlerinden 2 gün sonra acı haberi aldı. İki kardeş de bir tekstil atölyesinde çalışıyordu. Onların da çalışma izinleri ve sosyal güvenceleri yoktu. Suraç Vahap (24) ise 20 gün önce gelmişti. Kış tatilini Türkiye’deki akrabalarının yanında geçirmek istiyordu.  

Evde ‘kaçak şofben’ iddiası  Olayın ardından gözaltına alınan ev sahibi mahallede kombi tamiri yapan bir dükkânın işletmecisi. İGDAŞ yetkilileri, ilk tespitlerinde evde İGDAŞ’ın onayı alınmadan uygunsuz şekilde bacalı şofben bağlandığını tespit etti ve gençlerin buradan sızan karbonmonoksit gazından zehirlenmiş olabileceğini açıkladı. Savcılık evi mühürlerken, cenazeler, Adli Tıp Kurumu’nun incelemesinin ardından Zeytinburnu Belediyesi’nin destekleriyle Afganistan’a gönderilecek. Türk Afgan Dostluğu Konseyi Başkanı Celalettin Şahap, 5 genç için bugün Zeytinburnu’nda cenaze namazı kılınacağını söyledi. Şahap’a göre Türkiye’de, 10 bini İstanbul’da olmak üzere 50 bin civarında Afgan bulunuyor ve bunların yüzde 80’i kaçak.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR