Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Beçtavuğu kene yemiyor, üretiyor'

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi taşıyıcısı keneleri yemesi için doğaya salınan 'beçtavuğu'nun kene yemediği, aksine kenelere yuva olduğu iddia ediliyor!

29 Aralık 2012

Anavatanı Afrika olan beçtavukları için 2009’da Yozgat ve Bursa’daki üreme istasyonları kuruldu. 2 yılda 5 bin beçtavuğu üretildi. Çiftlikler yaygınlaştırıldı. Bir bölümü kene vakalarının yoğun olduğu Afyon, Ankara , Çankırı, Sivas, Çorum, Yozgat, Tokat ve Gümüşhane gibi illere, bir bölümü de doğaya bırakıldı.
ABD Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ise “Mide içeriği araştırmalarına göre az sayıda kene yiyen ama Kırım Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) yayılmasına en iyi aracılık eden birçok keneyi üzerinde taşıyan bir kuş türünün binlercesi, Türkiye ’ye salınıyor. Hastalığın yayılmasına katkıda bulunuluyor olabilir. Bu türün salınması hemen durdurulmalı” dedi. 

1 kuşta 319 kene

Doç. Dr. Şekercioğlu, beçtavuğunun keneleri yemediğini; aksine kenelere yuva olduğunu düşündüren araştırmaları tarayarak hazırladığı makale, ‘Trends in Parasitology’ bilimsel dergisinde yayımlandı. Yazı, aralık ayında derginin en çok indirilen 5 makalesinden biri oldu. Buna göre Afrika’da yapılan bir araştırmada, 525 beçtavuğunun yalnız 4’ünün midesinde kene kalıntıları bulundu. Başka bir araştırmada ise sadece bir beçtavuğunun tüyleri arasında 319 kene belgelendi. Üstelik bu kenelerin 109’u, KKKA’nın en iyi taşıyıcısı olan kene türünden (hyalomma marginatum) idi.
Ayrıntılı ve kontrollü deneyler yapılması gerektiğini belirtten Şekercioğlu “Sülün ve keklikler beçtavuğu kadar veya daha etkili ise neden doğaya bu ekosisteme yabancı beç tavuğu salınıyor?’’ diye sordu. 


322 can aldı
KKKA, Türkiye’de 2002’de yükselişe geçti. 2012 Mayıs’a kadar 6 bin 392 kişi kene kaynaklı virüs enfeksiyonu geçirdi. 322 kişi öldü. 2011’de vakalarda azalma oldu. Bu azalma beç tavuğu programına bağlandı. Ancak bu konuda herhangi bir bilimsel araştırma yapılmadı. Doktorlara göre azalmanın nedeni ‘farkındalık’tı.

 

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR