Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

TAEK, radyoaktif atıkları inceliyor

İzmir Gaziemir'de Aslan Avcı Fabrikası'ndaki radyoaktif atıklar Türkiye Atom Enerjisi Kurumu uzmanlarınca inceleniyor

04 Aralık 2012

İZMİR - Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan 3 personel sabah saatlerinde İzmir’e ulaştı. Gaziemir Kaymakamlığı’nda birkaç saat toplantı yapan görevliler daha sonra İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü yetkilileriyle birlikte ve polis eşliğinde fabrikaya geldi. Yetkililer beyaz önlüklerini giyerek incelemeye başladı. Fabrika yetkilileri de incelemeler sırasında TAEK görevlilerine yardım ediyor. 

YEŞİLLER’DEN SUÇ DUYURUSU
YEŞİLLER ve Sol Gelecek Partisi adına Avukat Arif Ali Cangı, İzmir’in Gaziemir İlçesi’nde yıllar önce kapatılmasına rağmen bahçesine gömülen radyoaktif atıklarının tehlike saçtığı belirlenen Aslan Avcı Döküm Sanayi için, gerekli önlemleri almayan Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ve fabrika sorumluları hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu.

GREENPEACE’DEN TEPKİ
Greenpaece de aynı konuda yazılı açıklama yaptı. Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, "Bulunan Europhium maddesi insan sağlığına son derece zararlı: genetik yapının bozulması neden olabiliyor, hamile kadınların etkilenme riski var. Organ hasarlarına, sakat doğumlara neden olabiliyor, kanser yapabiliyor. Bu tehlikeli maddenin kaynağı ise nükleer santrallerin kalbinde bulunan yakıt çubuklarının yakılması. Nükleer santral olmayan ülkemize bu atıkların girmiş olması ve tedbir alınmaması büyük bir skandaldır. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) bu konuda bir an önce bir açıklama yapması gerekiyor. Beş yıldır İzmir’de bulunan radyoaktif maddelerin nasıl bertaraf edileceği konusunda uzun yazışmalar dışında bir şey yapmamış olan TAEK’in Türkiye’nin ilk nükleer santralının güvenliğini sağlayamayacağı maalesef şimdiden belli oluyor" dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR