Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Taksim camii eskiyi yansıtmamalı'

Taksim'e kışla planı tartışılırken Başbakan Taksim'e cami yapılacağını açıkladı. Cami eski mescidin yerine, meydana hâkim noktada olacak.

29 Kasım 2012

Çamlıca Tepesi ve Göztepe Parkı’ndan sonra Taksim’e cami yapılması da yeniden gündemde. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , İspanya ziyareti sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada “Çamlıca’ya yapılacak cami projesi içime sindi” derken Taksim’e de cami yapılacağını açıkladı ve “Taksim’e yapılacak cami Maksem’in arkasındaki mescidin yerinde olacak” diye konuştu.
Caminin nasıl ve kime yaptırılacağı henüz bilinmiyor. Ancak halen meydan düzenlemesi nedeniyle inşaat alanına dönen ve Gezi Parkı’nın üzerine yapılmak istenen Topçu Kışlası ile konuşulan Taksim’de cami hayali, yarım asırdır süren bir tartışmanın konusu.
‘Başbakan Erdoğan’dan henüz ses yok’ 
Başkanlığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Taksim Cami Kültür ve Sanat Vakfı, daha önce Taksim’e yapılacak cami konusunda küçük bir yarışma açmıştı. Vakıf, Mimar Ahmet Vefik Alp’in projesini seçti.
Ahmet Vefik Alp’in Dünya Mimarlar Birliği yarışmasında da 1’inci seçilen Taksim Cumhuriyet Camii ve Dinler Müzesi projesinin en önemli özelliği, ‘çağdaş’ olması. Ataşehir’e yapılan dev Mimar Sinan Camii, Edirne Selimiye’nin; Başbakan’ın “İçime sindiği” dediği Çamlıca camii ise Sultanahmet’in kopyası olmakla eleştirilmişti.
Alp, 1.5 yılda hazırladıkları Taksim Cumhuriyet Camii ve Dinler Müzesi projesiyle ilgili şunları söyledi:
“Küçük bir yarışma şeklinde hazırlandı. 1.5 yıl çalıştık. Tüm İslam ülkelerindeki camileri araştırdık. Dünya Mimarlar Birliği ödülünü kazandı. Projeye çağdaş bir yorum yaptık. Atatürk ’ün heykelinin karşısında, Taksim Cumhuriyet Meydanı’nda, çağdaş Türkiye’nin mimarisini yansıttık. Ancak caminin gelenekselleşmiş öğelerini de yok etmedik. Hassas bir sentez yaptık. Çok büyük bir destek gördü. Uluslararası bir mimarlık dergisi kapağına bastı. Başbakan’a proje takdim edildi. Ancak henüz bir cevap gelmedi.”
‘Mimari eğer günü yansıtıyorsa güzeldir’ 
Taksim’de cami yapılacak yerle ilgili genişletme çalışması yapıldığını ancak arsaya kendi projelerinin mi yoksa başka bir projenin mi yapılacağını bilmediğini söyleyen Alp ise şunları anlattı:
“Projeyi yerin 7 kat altına düşündük. Dinler tarihi müzesi olacak. Düşey bir külliye ortaya çıkardık. 159 proje arasından birinci seçildi. Çamlıca için düşünülen projenin yanlış olduğunu düşünüyoruz. Karşıda Sultanahmet’in orijinali varken, aynısının yapılmasının yanlış olduğunu ve Türk mimarisi açısından da üzüntü kaynağı olacağını düşünüyoruz. Ataşehir’de normal bir cami yapıldı. Bir replikaydı. Bugün Suudi Arabistan’da bile çağdaş camiler yapıldı. Suudi Arabistan cami mimarisinde bu eşiği atlamışken, bizim hâlâ eskileri taklit etmemiz yanlış. Mimari gününü yansıtıyorsa değerli. 500 yıl önceki şartlarda yapılmış bir mimariyi bugün taklit etmek kültürel kodlamada büyük bir yanlışlıktır. Başbakan Erdoğan’ın Çamlıca ve Taksim için çağdaş projelere dönmesini tavsiye ediyoruz.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR