Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Mürşitpınar teyakkuzda!

TSK, Suruç'un Mürşitpınar Köyü'nde 50'den fazla tank konuşlandırdı. Çatışmaların buraya kayması bekleniyor. Köylüler ise "Gidecek yerimiz yok. Çok tedirginiz" dedi.

16 Kasım 2012

Suriye ’de süren iç savaş Türkiye ’yi tedirgin etmeye devam ediyor. Özellikle sınır bölgelerinde sürekli bir haraketlilik yaşanıyor. TSK, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinin sıfır noktasında bulunan Mürşitpınar Köyü’ne yığınak yaptı. 3 gün öncesine kadar sadece bir sınır birliği durumundayken şimdi namluları Suriye tarafına çevrilmiş 50’den fazla tank teyakkuz halinde bekliyor. Köylüler de durumdan tedirgin ama ne yapacaklarını bilmeden gündelik hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
Mürşitpınar Köyü, Suriye ile sıfır noktasında. Aradaki mesafe o kadar az ki, diğer bölgelerin aksine tek sıra tel iki ülkeyi ayırmış. Köyde 50 civarında ev bulunuyor. Teryakkuz halinde bekleyen tankların namluları hemen yanı başlarındaki Kobani ya da diğer adıyla Ayn El Arab’a çevrilmiş durumda. Sınır birliği iken şimdi sayıları artan askerler için de prefabrik konteynirler getirildi. Bu barınaklar için askerler korunaklı yerlere temel kazmayı dün de sürdürdü. Suruç ve Şanlıurfa’daki tank birliklerinden en az 50 tank ve zırhlı araç getirildi. Hâkim tepelere de bu tanklardan yerleştirildi.
Askerlerce köy camiinin minaresinden 4 gün önce bir anons yapılarak, güvenlik nedeniyle köyün boşaltılması istenmiş. Yakın çevrede akrabası olanların oralara yerleşmeleri istenmiş. Köydeki vatandaşlar bu anonsun üzerine köyü terk etmiş. Ancak bir gün sonra hepsi geri dönmüş.

Hayat devam ediyor!

 Köyde okullar açık, bakkallar çalışıyor. Köyün kadınları ot topluyor. Bazılarıysa keçilerini otlatıyor. Kadınların çoğu konuşmaktan çekiniyor. Ancak Ferde Yağmur, yaşadığı sıkıntıyı şöyle anlatıyor: “4 çocuğum var. Köyde çatışmalar olacak dediler. Köyü terk ettik. Ancak çocuklar 2 gün okula gidemedi. Biz de geri döndük.”
PYD ile ÖSO çatışır mı?
Mürşitpınar’daki tedirginliğin ana nedeni, Özgür Suriye Ordusu’nun (ÖSO), Ceylanpınar’ın karşısındaki Resulayn’dan sonra çatışmaların Ayn El Arab’a (Kobani) kayacağı yönünde. Köyün tek camiinin minaresine çıktım. Kobani’de de hayat normal görünüyordu. Çocuklar sokaklar da oynuyor, insanlar araçlarıyla dolaşıyordu. Kobani, tamamı Kürt olan bir bölge. Beşşar Esad yönetimi buradaki kontrolü tamamen PYD’ye bırakmış durumda. Sınırın sıfır noktasındaki direklerden Suriye bayrakları sökülmüş, demir levhadaki Esad portresi de kaldırılmıştı. Mürşitpınar’da insanlar PYD ile Özgür Suriye Ordusu’nun çatışmayacağını düşünüyor. Bugüne kadar da her iki grup arasında önemli bir cephe savaşı yaşanmadı. Ancak beklentiler Özgür Suriye Ordusu’nun Kobani’ye geleceği yönünde. Muhaliflerin Kobani’ye yöneldiği haberleri üzerine ‘köyü boşaltın’ anonsları yapıldı. Ancak şu ana kadar gelen olmadı.
Muhaliflerin tamamının Kürt bölgesi olan Kobani’ye gelip gelmeyeceği, gelirse PYD ile çatışıp çatışmayacağı hâlâ belirsizliğini koruyor. Bölgediki askeri kaynaklardan alınan bilgilere göre, PYD’nin Kobani’deki silahlı gücü 450 civarında.

Memleketim burası nereye gideyim

 Osman Çankaya, köyün ileri gelenlerinden. Muhtarın babası. 80 yaşında. Elinde sigarası köyün içinde mutlu bir şekilde dolaşan neredeyse tek kişi. Osman Amca olayları şöyle anlatıyor: “Bize asker burası tehlikeli olacak dedi. Camiden anons yapılınca köyden ayrıldık, Suruç’a akrabalarımızın yanına gittik. Ancak bir gün sonra geri döndük. Suriye’de savaş var, buraya gelse bile köyü terk etmeyi düşünmüyorum. Memleketim burası, nereye gideyim.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR