Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kule alçalıyorum...

İstanbul'a yapılacak üçüncü havalimanının, kuşların göç yolunda olduğu ortaya çıktı. Uçakların iniş kalkış yolundan her yıl yüz binlerce kuş göçüyor.

14 Kasım 2012

Dünyanın üçüncü büyük havalimanı olmaya aday ‘ İstanbul ’a üçüncü havalimanı’nın aynı zamanda dünyanın en önemli kuş göç yollarından birinde olduğu ortaya çıktı.
İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi öğretim üyesi Ornitolog Doç. Dr. Zeynel Arslangündoğdu, İstanbul’un kuzeyinde, Karadeniz kıyısında planlanan havalimanı arazisinin dünyanın en önemli kuş göç yollarından olduğunu belirterek çarpıcı uyarılar yaptı:
“10 yıldır o bölgede çalışıyorum. ÇED başvuru dosyasında kuş göç yollarıyla ilgili verilen bilgiler çok yetersiz. Kuşlarla ilgili veri sahibi olabilmek için bölgede iki-üç yıl çalışmak gerekiyor. ÇED dosyası ise altı ayda hazırlanıp projeye başlanacak. Uçak kazası olabilir.”
Arslangündoğdu, İstanbul’da ilkbaharda ve sonbaharda yaklaşık 400 bin leylek, 200 bin yırtıcı kuş ve yüz binlerce ötücü kuş türü, su kuşu ve kıyı kuşunun göç ettiğini söyledi. Havalimanı alanının kuş göç yolunda olduğunu belirten Arslangündoğdu, “Yapılan gözlemlerde özellikle İstanbul’un kuzeyinde bulunan ormanlar üzerinden geçen kuşların, buralarda geceledikleri ve beslendikleri tespit edildi. Bu yüzden kuşlar daha alçaktan uçuyor” dedi.
Havalimanı ÇED Başvuru Dosyası’nda kaynak olarak Doğa Araştırmaları Derneği verileri kullanılmış. Derneğin Eğitim ve Kapasite Geliştirme Sorumlusu Dr. Rilat Gül, dosyanın ‘formalite’ olduğu görüşünde. Havalimanı arazisinde su kuşlarının kışladığını belirten Dr. Gül, alanda üreyen yırtıcıların uçak çarpışmalarında en sık görülen türler olduğunu belirterek, “Uçağa kuş çarpmaların özellikle iniş kalkışlarda gerçekleştiği düşünüldüğünde tehlikenin büyüklüğü daha iyi anlaşılır” dedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR