Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Savaş geldi, huzur gitti!

Suriye sınırındaki Akçakale'de ülkelerindeki çatışmalardan kaçanlar da ilçede yaşayanlar da huzursuz

26 Eylül 2012

Akçakale’de sabaha kadar 10-15 dakika aralıklarla top atışları devam etti. Telebyad’ın 12. Kilometre uzağına konuşlanan Suriye Ordusu, muhaliflerin ele geçirdiği sınır bölgesini bombalamaya devam etti. Sabaha kadar havan topu atışları 10-15 dakika aralıklarla devam etti.

İsa Topdemir, önceki gece evlerinin yakınlarına düşen bir top mermisinin şarapnel parçalarını göstererek, “Uyuyamıyoruz, sabaha kadar top atışları oluyor. Evimize gelecek diye korkuyoruz” dedi.

Suriye Telebiyad’dan Akçakale’ye kaçan Talal Sukni de elinde bir şarapnel parçasıyla yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Bu tarafa geçtik. Evimiz yok ancak herkes burada bize evini açtı. Üzerimize top yağıyordu.”

Şanlıurfa Devlet Hastanesi’nde de iki Suriyeli Muhammed ve Hasan Hamud, Suriye’den yaralı getirdikleri akrabalarını bekliyor. Mahmut başlarından geçenleri şöyle anlatıyor: “Amcam Halit Hamud, motosikletiyle giderken bir top mermisi düştü. Belinden yaralandı. Türkiye ’ye getirdik. Ancak dün (önceki gün) hayatını kaybetti. 3 akrabamız daha var yaralı. Biri yoğun bakımda. Şimdi sabah olmasını bekliyoruz. Cenazemizi alıp Suriye’ye götüreceğiz. Ambulansla sınıra kadar götürecekler. Oradan tabutu sınırdan kaçak geçireceğiz. Sonra gece Irak sınırının yakınlarındaki köye defnedeceğiz. Köy yolu normalde 3 saatte gidiliyor. Ancak Esad’ın askerlerinden saklanabilmek için uzun yoldan 10 saat süren diğer güvenli başka bir yoldan gideceğiz.’

Şehrin içinde askeriyeye ait zırhlı araçlar geçiyor. İnsanlar bu araçları görünce de tedirgin oluyor. Zırhlı araçların geçişi sırasında Akçakale’de esnaflık yapan Terzi Metin kapıya çıkarak şunları söyledi: “ Çocuk çocuğu Urfa’ya akrabaların yanına gönderdim. Ben çalışmak zorundayım. Burada huzurumuz bozuldu artık.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR