Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Suriye ordusunun topları Türkiye'ye düşüyor

Akçakale, sınırın öte tarafında süren savaşın tüm etkilerini yaşıyor. Suriye'den seken top mermileri bu yakaya düşmeye başladı.

26 Eylül 2012

ŞANLIURFA - Suriye’deki iç savaşın üzerinden 20 ay geçti. Savaşın Türkiye tarafında en çok hissedildiği yer ise Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi oldu. Bir hafta önce Suriye tarafındaki Tel Ebyad kontrol noktasını ele geçirebilmek için başlayan çatışmalar sınırı aştı. Seken kurşunlar Akçakalelilerin evlerine isabet etti. Evlere kurşun isabet etmesin diye çakıl tepeleri oluşturuldu. Ancak bu kez de Akçakale havan toplarıyla tanıştı. Dün atılan havan topları 100 metre yakınımıza düştü. Akçakaleliler evlerini terk etmedi ancak herkes tedirgin. Akçakalelilerin gündeminde tek bir konu var: Komşudaki savaş!
Akçakale ile Tel Ebyad tıpkı Sinan Çetin’in 1999’da çektiği ve Kemal Sunal’ın oynadığı Propaganda filmindeki iki kasabayı andırıyor. Yüzyıllardır bir arada yaşayan iki halk bölünmüş durumda. Akrabaların bir kısmı Türkiye’de, diğer kısmı Suriye’de. Bu nedenle de Akçakale halkı savaşın Tel Ebyad’a ulaşmasından dolayı tedirgin. Kendi hayatlarından endişe ettikleri kadar karşı yakadaki akrabalarından endişe duyuyorlar. Özgür Suriye Ordusu milislerinin gümrük ve istihbarat binasını ele geçirmesinin ardından silah sesleri sustu. Ancak bu kez de Suriye ordusu, 12 km öteden havan toplarıyla sınırı vuruyor. Gece gündüz rastgele bölge bombalanıyor.

‘Gelin-torun sarıldık’
Akçakale’ye önceki gece çok sayıda havan topu atıldı. Bunlardan biri sınırda çakıl tepelerinden birine isabet etti. Evinin yalnız 4-5 metre uzağına havan mermisi isabet eden Fatma Demir isyan ediyor: ‘Korkudan tüm aile arka odaya geçtik. Gelin torun birbirimize sarıldık. Hepimiz çok korktuk. ‘Evinizden çıkın’ dediler, bir gece kaçtık ama kimsemiz yok, nereye gidelim?” Halkın büyük bölümü sokaklarda dolanıyor. Sınırdaki bazı evler boşalmış. Tatil edilen okullar yeniden açıldı. Sınır kapısının önünde her zaman birilerini görmek mümkün. Güvenlik güçleri meraklı vatandaşları tehlikeli bölgeden uzaklaştırmaya çalışsa da çakıl tepelerinin üzerinde çocukları ya da sınır kapısının önünde meraklı vatandaşları görmek mümkün. Dün saat 12.00 sularında top atışları başladı. Birkaç gün önce patlatılarak muhaliflerin kontrolüne geçen Suriye gümrük binasının hemen yakınlarına havan topu düştü. Akçakaleli vatandaşlar ise panik içinde sağa sola kaçışmaya başladı. Üst üste 4-5 top mersimi atıldı. Tam bu sırada sınır kapısının önün de ben de ‘oradaydım’ fotoğrafı çektiriyordum. Top mermilerinin biri yaklaşık 100 metre arkama düştü.

Ağaç altına uçaksavar
Suriye ordusu hâkimiyetini kaybettiği bu bölgeye sadece uzaktan top atışları yapıyor. Uçuşa yasak saha olması nedeniyle savaş uçakları bölgeye gelmiyor. Ancak askeriye tedbir amaçlı sivil yerleşim yerlerindeki ağaçların arasına, üzerinde uçaksavar sistem bulunan zırhlı personel taşıtları yerleştirmiş.

Ölümden kaçış başladı
Tel Ebyad uzaktan bakıldığında tamamen hayalet bir kasabayı andırıyor. Suriyeli vatandaşlar havan toplarından korunmak için evlerini terk ediyor. Suriyeliler yanlarında getirebildikleri birkaç parça eşyayla telleri aşıp Türkiye tarafına geçiyor. Akçakale halkı evlerini Suriyeli vatandaşlara açmış durumda. Akçakale’nin dört bir yanında ölümden kaçak Suriyelilere tanık olmak mümkün...


‘İnsanlar perişan durumda’
Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan, son bir haftadır ilçede yaşanan gelişmelerle ilgili şu bilgileri verdi: “Muhalifler bölgeyi ele geçirdikten sonra Suriye Ordusu 12 kilometre uzaktan top atışları yapmaya başladı. Hem kendi halkını rastgele vuruyor hem de bazı mermiler buraya isabet ediyor. Bugüne kadar Akçakale’de 5 kişi yaralandı. Bazı top mermileri kırsal alanlara düştü. Bir top mermisi de GAP Araştırma Dairesi’ne düştü ancak yaralanan olmadı. Akçakale’de en az 3-4 bin aile geçimini sınır ticaretinden sağlıyordu. Ancak kapı fiili olarak 19 aydır kapalı. İnsanlar perişan durumda, ne yapacaklarını bilmiyor. Suriye’den kaçanlar Süleyman Şah kampına gönderiliyor. Karşı taraftan da 32 yaralı bu tarafa geçti. Bir kişi hayatını kaybetti.”


Suriyeli çocukların gözüyle savaş
Britanya merkezli Save The Children örgütü Ürdün’deki Zatari kampında kalan 6 Suriyeli çocuğun anlattıklarıyla ‘Tarifsiz Vahşet’ adlı bir rapor yayımladı. Raporda çok sayıda çocuğun işkence, kaçırma ve şiddet nedeniyle kötü bir şekilde travma geçirdiği belirtildi. 14 yaşındaki Hasan çatışmalardan sonra ceset parçaları bulduğunu kaydederken 16 yaşındaki Vail 6 yaşındaki bir çocuğun işkence gördükten sonra 3 gün yaşayabildiğini aktardı. Bir başka tanık ise vücuduna elektrik verildiğini belirtti. Raporda kötü muameleler ‘devamlı, yinelenen ve korkunç’ olarak nitelendirildi. (AMMAN/AP-BBC)


Şam’da okul ve istihbarat binası vuruldu Suriye’nin başkenti Şam dün bombalarla sarsıldı. Özgür Suriye Ordusu’na bağlı Peygamber Torunları Tugayı, Filistinli mülteci kampı Yermuk’ta askeri istihbarat binasını bombaladıklarını ve en az 10 askerin öldüğünü öne sürdü. Bir okulda meydana gelen patlamada ise 7 kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Muhalif milis gücü Ensar el İslam’ın liderlerinden Ebu Moaz, güvenlik güçlerinin haftalık planlama toplantıları için kullanılan okula 7 patlayıcı yerleştirdiklerini ve 2’sinin patladığını kaydetti. Bu arada birkaç havan topunun İsrail’in ilhak ettiği Golan Tepeleri’ne isabet ettiği belirtildi. (ŞAM/AP-REUTERS-SANA)

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR