Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Türkiye'nin yanı başı savaş!

Radikal gazetesi muhabiri Serkan Ocak Akçakale'ye gitti, Suriye sınırındaki durumu yazdı: Havan topu 100 metre arkama düştü!

25 Eylül 2012

Suriye ’deki savaşın Türkiye ’den en çok hissedildiği yer Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesi. Suriye tarafındaki Telebyad ile Akçakale arasındaki evlerin arası yalnız birkaç yüz metre. Suriye Ordusu ile Özgür Suriye Ordusu arasında bir haftadır devam eden yoğun çatışmada seken mermiler Türkiye tarafındaki evlere isabet ediyor. Dün gece havan topu atışları Türkiye tarafına düştü. Bugün de bir havan mermisi 100 metre yakınıma düştü. Akçakale sakinleri evlerini terk etmemiş. Sokaklarda geziniyor. Ancak halkın gündeminde yalnız yanı başlarında devam eden savaş var.

Sınırdaki çatışmalar yaklaşık bir hafta önce başladı. Özgür Suriye Ordusu ve savaştan kaçan Suriyeliler’in Türkiye’ye rahat geçişini sağlamak için Telebyad’daki sınır kapısıın alınması gerekiyordu. Çatışmalar bir hafta sürdü. Yoğun çatışmalar sonucunda Suriye Ordusu’na ait 3 nokta vuruldu. Türkiye ile Suriye arasındaki Beşşar Esad kontrolündeki son gümrük kapısı da böylece Özgür Suriye Ordusu’nun eline geçti.

Bugün itibariyle silah sesleri gelmiyor. Ancak havan atışları devam ediyor. Dün gece bir havan topu Türkiye tarafına düştü. Bir evin tam 4 metre yanındaki çakıl yığınına denk geldi. Bugün saat 12.00 sularında da yapılan 5 top mermisi muhaliflerin eline geçen gümrük binasının yakınlarına düştü. Gazeteye ‘oradaydım’ fotoğrafı çektirirken de topların biri birkaç yüz metre arkama düştü. Top atışlarını ardından sınır kapısının önünde bekleye meraklı vatandaşlarla panik halinde sağa sola kaçıştı.

Savaştan kaçan Suriyeliler yanlarında getirebildikleri birkaç parça eşyayla telleri aşıp Türkiye tarafına geçiyor. Akçakale halkı evlerini Suriyeli vatandaşlara açmış durumda. Akçakale’nin dört bir yanında ölümden kaçak Suriyelilere tanık olmak mümkün...

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR