Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Avrupa'nın en büyük fuarında bir Türk firması

Dünyadaki moda trendini belirleyen Avrupa'daki en büyük fuar olan Bread and Butter'a sadece bir Türk kumaş üretici firma davet edildi.

09 Temmuz 2012

Dünya genelinde 300’e yakın markaya denim (kot) kumaşı satan ve dünyada ilk kez organik pamuğu kullanan Orta Anadolu, hazırladığı sosyal sorumluluk projeleriyle de dikkat çekti. Dünya sualtı dalış rekortmeni Şahika Ercümen’e sponsor olan Orta Anadolu, Ercümen’le birlikte Kızıldeniz’de çektikleri filmi ilk kez fuarda gösterdi.

Almanya’nın Berlin kentinde 04-06 Temmuz tarihleri arasında düzenlenen Bread and Butter fuarına dünyanın önde gelen markalarının da aralarında bulunduğu 600 firma katıldı. Almanya’da kullanılmayan Tempelhof Havaalanı’nda yapılan fuarda, markaların kurduğu birbirinden ilginç standlar dev uçak hangarlarında ziyaretçilerle buluştu. Bir yanda Polo Clup’un takımları, polo maçı yaparken, diğer yanda Tommy Hilfiger’in mankenleri frizbi oynuyordu. Mekan havaalanı olunca, eski uçakların kanat atları da mini konser alanlarına dönmüştü.

Yaklaşık 90 bin ziyaretçinin kayıt yaptırdığı fuara Türkiye ’den Orta Anadolu davet üzerine fuara kabul edilen tek Türk firma oldu. Organik pamuktan ürettiği denim kumaşları, üretiminde az su kullanan teknolojiyi seçmeleri ve desteklediği sosyal sorumluluk projeleriyle ön plana çıkan Orta Anadolu, suya dikkat çeken projeleriyle de ilgi topladı.

Orta Anadolu’nun ‘Orta Blu’ markasıya desteklediği en önemli projelerinden biri dünya sualtı rekortmeni Şahika Ercümen’e verdiği destek. Geçen yıl Ercümen’in kırdığı 2 rekora destek olan Orta Anadolu, Kızıldeniz’de Ercümen’le birlikte denizlerin önemini anlatmak için bir film çekti. Protect Water (Suyu korumak) adını taşıyan filmin ilk gösterimi de Bread and Butter’da yapıldı. Firmanın bir başka projesi de California’nın çöllerinde yapılan kum kayağı. Normalde suda yapılması gereken bu etkinliğin çölde yapılması da, ‘susuz bir dünyanın geleceği’ne vurgu yapmak amaçlanıyor.

Kayseri kökenli Orta Anadolu’nun Genel Müdürü Atilla Kıyat, Avrupa ’nın en büyük fuarına katılım süreci ve Orta Anadolu’nun yaptığı çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bread and Butter’ın yöneticilerinden bize teklif geldi. Bizden başka kumaş üreticisi çağırmadılar. En güzel alanlarda bize yer verdiler. Bizim işlediğimiz konu farklı. Sosyal sorumluluğa önem veriyoruz. Okyanusların derinliklerinde Şahika dalıyor. Çölde sörf yapılıyor. Büyük bir marka olmanın yanısıra insanız. Çevreye değer vermeliyiz. Dünyanın tüm büyük markalarına satıyoruz. Bazen biz onları, bazen de onlar bizi tetikliyor.”

Üretiminin yüzde 5’ini organik pamuktan yaparak dünyada bir ilki gerçekleştirdiklerini anlatan Kıyat, “Bunu yapan dünyada ilk bizdik. Dünyada en iyi 3 kumaş üreticisinden biriyiz. Levis, Lee, Dizel, Replay, Mavi gibi 300’e yakın markaya kumaş tedarik ediyoruz. Los Angeles’tan, Tokyo’ya, İsveç’ten Bangladeş’e kadar uzanan bir yelpazemiz var. Better Coton Initiative’in de (İyi Pamuk Girişimi) bir parçası olduklarını anlatan Kıyat, “Bu sadece iyi pamuk demek değil. Aynı zamanda pamuk toplayıcılarına kadar herkesin sigortalı çalıştırıldığı, çocuk işçilerin olmadığı, çevre dostu malzemelerin kullanıldığı bir süreç. Bu girişimin yönetimine Orta Anadolu’nun pamuk alma müdürü seçildi” dedi. Bahreyn’deki fabrikalarının hacmini 2 katına çıkaracaklarını anlatan Kıyat, yılda 65 milyon metre kumaş satar hale geleceklerini, geçen yılki cirolarının 480 milyon TL olduğunu söyledi.

Orta Anadolu’nun Denizli Buldan’da ‘buldan kumaşı’nın yaşamasına destek olan, Beyrut’ta bir köyde kurdukları atölyelerde üretilen kumaşlarla kız çocuklarının okula gitmesini sağlayan ya da ‘Mister Blu’ gibi kıyı temizliğini amaçlayan farklı sosyal sorumluluk projeleri de bulunuyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR