Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Uludere'nin annelerine tazyikli su

34 kişinin öldürülmesinin 6. ayı nedeniyle olay yerine yürümek isteyen Uludereli annelere gaz ve tazyikli suyla müdahale edildi

29 Haziran 2012

İSTANBUL - “Belki oğlumun bir ayakkabısını bulurum diye düşündüm. Oğlumun düştüğü yeri görmek istiyordum...” Uludere’de, bundan tam 6 ay önce F-16 bombardımanı ile ölen Vedat Encü’nün annesinin bu isteği, jandarmanın tazyikli suyu ve biber gazıyla engellendi. Şırnak Uludere’de sınır bölgesinde öldürülen 34 kişinin ailesi, çocuklarının vurulduğu yere gitmek isterken askeri güvenlik güçlerinin tazyikli suyuyla karşılaştı. Ailelerin sınır bölgesine gitmesine izin vermeyen asker, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulundu. Ailelerin yanında yer alan BDPli milletvekilleri de gazdan ve sudan etkilendi.
Uludere’de önceki akşam ‘Uludere ‘yi unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız’ sloganıyla bazı BDPli milletvekillerinin ve sivil toplum örgütü temsilcilerinin katılımıyla ‘Adalet Nöbeti’ başlatıldı. Öldürülen 34 gencin ailesi ile BDP milletvekillerinden Aysel Tuğluk, Halil Aksoy, Ayla Akat Ata, Esat Canan, dün sabah Uludereli gençlerin bombalandığı sınır bölgesine gitmek istedi. Ancak güvenlik güçleri, önünü kestiği topluluğa, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.
Ölenlerden Vedat Encü’nün annesi Mercan Encü, 6 aydır çocuğunun öldüğünü yeri görmek için müracatlarda bulunduğu anlatarak şunları söyledi: “Amacımız, çocuklarımızın öldüğü yere gitmekti. Hâlâ oraya gidemedik. Çocuklarımızın ayakkabıları hala orada. Eşyalarını görmek istiyoruz. Düştüğü yeri görmek istiyordum. 34 aileyle çocuklarımızın paramparça olduğu yere görmek istiyorduk. Ama maalesef bırakmadılar. Biz adam öldürmeye gitmiyoruz. Çocuklarımızın öldüğü yeri görmek istiyoruz.” 

‘Olay yerine gitmek için talepte bulunacağım’
BDP Van Milletvekili Aysel Tuğluk ise Radikal’e şunları anlattı: “Önceki geceden itibaren oradaydık. Adalet Nöbeti tutuldu. Sabah da buna dair açıklama yaptık. Aileler olay yerini görmek istediklerini defalarca söylemişlerdi. Birlikte gidelim dedik. Gerçekten saygısızca bir yaklaşım vardı. Anneler çok öfkelendiler. Duygularını ifade etmeye çalışan annelerin üzerine gaz sıktılar. Kardeşlerine, yeğenlerine, anne babalarına su sıktılar.”
Ailelerin yalnızlık hissi içinde olduklarını anlatan Tuğluk, şöyle devam etti: “Devlet yetkililerinin açıklamaları son derece kırıcı olarak algılanıyor. Ailelerin tepkilerini ortaya koymaları son derece normal. Gaz bombası ile karşılık vermek sıkıntılı bir durumdu. Bizler de araya girmeye çalıştık. Bize ‘siz yapıyorsunuz, sizin yüzünden oluyor’ dendi. Öyle bir tedbir almışlar ki... Elimizde bomba mı var? Konuşmamıza bile izin vermediler. Ailelerin taleplerini ilgililerle görüşüp girişimde bulunacağız.”

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR