Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Türkçe Olimpiyatları'nda 'Şemmame'li açılış

10. Türkçe Olimpiyatları Kürtçe ezgilerle açıldı. Çeşitli ülkelerden çocukların düzgün Türkçesi ise sunucu Beyaz'ı şaşırttı.

01 Haziran 2012

İSTANBUL- Endonezyalı Patton, ‘Ötme Bülbül’ü okudu. Türkmenistanlı Selbi Orhan Gencebay’dan ‘Bir teselli ver’ dedi. Moğalistanlı-Kazakistanlı çocuklar tek sıra omuz omuza vermiş Şemmame’yle halay çekti… Çocuklar bu yıl 10’uncusu düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nın galası için Beşiktaş ’taki Four Seasons Hotel’in sahnesindeydi. Öğrenciler Galaya gelenleri güzel Türkçeleri ve okudukları şarkılarla karşıladı.
İlki 2003’te 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla başlayan olimpiyatların 10’uncusu için dün akşam Beşiktaş Four Seasons Hotel’de açılış programı gerçekleştirildi. Bu yıl “İnsanlık El Ele Bayram O Bayram Ola” sloganıyla yola çıkan olimpiyatların açılış törenine siyaset, sanat, spor, iş ve medya dünyasından çok sayıda kişi katıldı. Doğan Yayın Holding Yürütme Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Enis Berberoğlu, Radikal Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can, Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, Akşam Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya medya dünyasından temsilcilerdi. İşadamı Nihat Özdemir, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Bursa Spor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam, reklamcı Ali Taran da konuklar arasındaydı.
Mehmet Ali Yalçındağ, “Türkçe Olimpiyatları’ndan etkilenmemek mümkün değil” diyerek şöyle devam etti:
“135 ülkeden 500 öğrenci geldi. Hepsi Türkçe konuşuyor. Olağanüstü bir şey. Çoğu soruya büyük bir rahatlıkla Türkçe karşılık veriyorlar. Bu yılki yarışları da heyecanla bekliyoruz.”
Doğuş Grubu yöneticisi Şahenk ise ”Bu çocuklar ileride çok büyük işler yapacaklar. Türkiye ’ye yapılan yatırımları benimseyecekler. Türkiye’yi ve Türkçe’yi güçlendiren bir organizasyon” dedi.
Hükümeti temsilen açılışa katılan Eğitim Bakanı Ömer Dinçer ise, gurur verici bulduğu Türkeç Olimpiyatları’nı ‘Türkçe’nin evrenselleşmesine yol açacak bir organizasyon” olarak tanımladı.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da Fetullah Gülen’i kastederek, “Hoca efendiye özellikle saygılarımı arz ederim. Bu gönül köprüleri oluşturmada çok önemli bir çalışma” dedi. 

‘Benden iyi konuşuyorlar’
Galanın ardından gösteriler yapıldı. Sahneye çıkan öğrenciler, salondakilerin büyük beğenisini kazandı. Programın sunuculuğunu Beyazıt Öztürk yaptı. Öztürk, ‘r’ harfini kendisinden daha güzel söyleyen öğrencilere sık sık takıldı. Bir öğretmene Türkçe olarak “Heyecanlandın mı sahneye çıkarken?” diye soran Beyaz, öğretmenden aldığı Türkçe cevap karşısında şaşırarak, “Benden iyi Türkçe konuşuyor. O 29 harfle, r’leri söyleyemeyen ben 28 harfle konuşuyorum” diye espri yaptı.
Açılış gösterilerinin TBMM Başkanvekili ve TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu Başkanı aynı zamanda Türkçe Olimpiyatları’nın Tertip Komitesi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam, tüm bunları yapan bir yol göstericinin olduğunu belirterek, “O yol göstericiye buradan selamlar olsun” dedi.
Dünya çocuklarının Karadeniz oyunları gösterisi programa renk katarken, geceye damga vuran ise Pakistanlı Arsalan Naser’in Ahmet Kaya’nın ‘Kafama Sıkar Giderim’ parçasını seslendirmesi oldu. Moğolistan ve Kazakistanlı öğrenciler Türkiye’nin doğu yörelerinden karışık oyunlar sergiledi. Şemmame halayı ise salonda en çok alkış alan bölüm oldu. Azerbaycanlı Sema Sultanova’nın okuduğu ‘Aziz İstanbul’ şarkısı, Endonezyalı Patton Otlivio Latuperissia’nın söylediği ‘Ötme Bülbül’ türküsü, Türkmenistanlı Selbi İlyasova’nın okuduğu Orhan Gencabay’ın ‘Bir Teselli Ver’ şarkısı en beğenilen bölümler arasındaydı. 

14 Haziran’a kadar
135 ülkeden 500 öğrencinin katıldığı bu yılki olimpiyatlarda Türkiye’nin 41 ilinde 14 Haziran’a kadar çeşitli etkinlikler düzenlenecek. Olimpiyatların son günü Türk Telekom Arena’da öğrenciler şov yapacak.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR