Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Boğaz'da yüzmek için rekor başvuru

14 Mayıs 2012

Ancak güvenlik nedenleriyle Boğaz’da yüzeceklerin sayısı 1200’ü geçemeyecek. Bu nedenle yine ön eleme yapılacak. Yüzme müracaatlarının 700’e yakınını yabancı sporcular oluştururken, kürek yarışlarındaki yabancıların sayısı yerlileri geçti. Birleşik Arap Emirlikleri ’nden 30 sporcu belgesel film çekmek için Boğaz’da yüzecek. Yarışlar bu yıl geçen yıllardan farklı olarak 2 güne yayılacak. Bu yılki katılımcıların yüzde 25’i kadın.

Dünyadaki en önemli organizasyonlardan biri haline gelen ve iki kıta arasındaki tek yüzme yarışları organizasyonu olan Boğaziçi Kıtalararası Yarışmaları’na bu yıl rekor bir talep oldu. Geçen yıl 38 ülkeden 1000’den fazla başvuru yapılmıştı. Yapılan elemelerin ardından yaklaşık 1000 kişi yarışlara katılmıştı. Bu yılki ön başvuru süresi 20 Nisan’da, evrak teslimi süresi de 4 Mayıs’ta sona erdi. Süre sonunda başvuru sayısının 2 binin üzerinde olduğu anlaşıldı. Ancak güvenlik nedeniyle boğazda yüzecek olanların sayısı bin 200’ü geçemeyecek. Bunu için bir ön eleme yapılacak.

‘Su sporları festivali olsun istiyoruz’
Yarışların detayları hakkında Radikal’e bilgi veren TMOK Yönetim Kurulu üyesi Gürsel Şen, yarışlara dünyaca ünlü sürpriz bir ismin de katılacağını belirterek şunları söyledi: “Son 4 yıldır başvurular katlanarak arttı. Bir anda 300 - 400’lerden binlere çıktı. Şimdi de 2 bin kişi yüzmek istiyor. Başvuruların yüzde 30’u yabancı. Onların arasında pek elenen olmuyor. Genelde iyi yüzücüler. 700’e yakın yabancı yüzücü boğazda olacak. Sadece Rusya’dan 80 sporcu gelecek. Birleşik Arap Emirlikleri’nden 30 sporcu belgesel film çekmek için yüzecek. İngiltere’den 50-60 katılımcı bekliyoruz. Kürek yarışlarını iki güne çıkaracak. Yarışlar tek gün pazarları yapılıyordu. Ancak bu yıl Kuruçeşme Cemil Topuzlu Parkı çarşamba gününden itibaren bizde olacak. Parkta bir çok etkinlik yapılacak. İstanbul ’un 2012 Avrupa Spor Başkenti olması dolayısıyla da yarışların bu yıl su sporları festivali havasında geçmesini istiyoruz.”

Kürek yarışlarının bu yıl 2 güne yayılacağını anlatan Şen, şöyle devam etti: “Kano ve kürek yarışları yüzme yarışlarından önce yapılıyordu. Ancak bu yıl kürek yarışlarını cumartesi ve pazara yayacağız. İlk gün sıralama turu olacak. 16 Haziran’da başvuruları sona erecek kürek yarışları için başvuran yabancı sayısı yerlilerin sayısından daha fazla. Kadir Has ve Koç gibi üniversitelerin kürek takımları yarışa katılacak. Bu yıl 30’un üzerinde katılımcı ekip bekliyoruz. Alanda sağlık taramaları yapılacak. Sağlıklı yaşam için uzmanlar spor önerilerinde bulunacak. Birkaç üniversitenin spor bölümleri gelecek.” Şen, ayrıca bu yılki katılımcıların yüzde 25’inin de kadınların oluşturduğunu söyledi.

Yarışlar 14-15 Temmuz 2012’de yapılacak. Elemeler ise İstanbul’da 2 Haziran, İzmir’de 9 Haziran, Ankara ’da ise 23 Haziran’da yapılacak. Başvuranlar tercih ettikleri bir şehirde elemelere katılabilecek. Yarışlara katılmaya hak kazananların listesi de 29 Haziran’da www.bogazici.cc adresinde yayımlanacak.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR