Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Nokta atışı' gibi bir felaket

5.6'lık deprem, kurtarma görevlilerinin, basının ve deprem sonrası konut yapımı için gelen yoksul işçilerin kaldığı 2 oteli yıktı.

11 Kasım 2011

“Bir gün önce beni aradı, 5.5’lik artçı depremin ardından. ‘Ağabey, artık otele gitmek istemiyorum, yüreğimiz ağzımıza geldi, bir ateş düştü içime’ dedi....” Sıddık Çiftçi, çöken Aslan Otel’in önünde beklerken böyle diyor. Kardeşi, otelin işletmecisi Muaz Çiftçi’den iyi bir haber alabilmek için bekliyor.

7.2’lik depremin ardından 17 gün geçmişti ki, Van önceki gün bir kez daha yıkıldı. 5.6’lık deprem, ikisi otel 25 binayı ‘yıktı’. 2 otelin dışındaki binaların tamamının hasarlı olduğu için boş olması can kaybını önledi. Ancak Van’ın en büyük ve en eski otellerinden Bayram Otel ile Aslan Otel’de ise felaket yaşandı.

Aslan Otel terasıyla birlikte 5 katlı. Van’ın en ekonomik otellerinden, 25 TL’ye konaklamak mümkün. Aslan Otel’de 12’si Bitlis’ten gelen toplam 14 kişi olduğu tahmin ediliyor. Van depremi aslında onlar için ‘ umut’ olmuştu. Çünkü, depremzedelere kurulacak toplu konutların inşaatında çalışacaktı. İkisi şoför 10’u inşaat işçisi, yıkıcı sarsıntıdan yarım saat önce, önceki akşam saat 21.00 Aslan Otel’e yerleşmişti.
Mehmet Emin Akbaş, Aslan Otel’den cansız bedeni çıkarılan ilk isim oldu. 4 çocuk sahibi Akbaş, işsizdi. Depremzedelere konut yapma işini duyunca arkadaşları gibi Van’ın yolunu tuttu. Ecret Başaran ve Bülent Erdeğer, depremin Aslan Otel’deki sonraki kurbanları oldu. Anne Naciye Erdeğer, arama çalışmalarının sürdüğü her dakika ağıt yaktı.

Aslan Otel’de ilk anda kurtulan 5 kişinin ardından İrfan Akıntürk de 17.5 saatlik bekleyişin ardından yaralı olarak kurtarıldı.

Asıl yıkım Bayram Otel’de
1964’te yapılan 6 katlı Bayram Otel, şehrin en işlek caddesindeydi. Otelin alt katlarında Best Van otobüs firmasının acentesi, Albaraka Türk şubesi, bir pastane gibi işletmeler de bulunuyordu. Van’da kaldığım sürede Bayram Otel’e bir kez gitmiştim. Otel dışarıdan bakıldığından son derece bakımlı ve yeni görünüyordu. Zira, dış cephe kaplaması, iç mekansa yaldızlı duvar kâğıtlarıyla bezenmişti.

Bayram Otel’in enkazından dün depremden 17 saat sonra Cemal Habipkul kurtulurken, 19 saat sonra da otelde işçi olarak çalışan 27 yaşındaki Ramazan Ulaş, yakınlarını sevinç gözyaşlarına boğdu.

25 enkaz, 10 ölü, 27 yaralı
Van’ın Edremit ilçesinde önceki gün saat 21.23’te meydana gelen Richter ölçeğiyle 5.6 büyüklüğündeki depremde, Van merkezinde ikisi otel 25 bina yıkıldı. Dün saat 14.00 itibariyle enkazdan 27 kişi yaralı olarak çıkarıldı, biri Japonya vatandaşı 10 kişi öldü.

Okulların açılması ertelendi
Van’da okulların açılması 5 Aralık’a ertelendi. 14 Kasım’daki ‘İlk Dersi Sen Ver’ programı iptal edildi. 2 Kasım’da atanan 800 öğretmenin başlama tarihi de 1 Aralık’a ertelendi. 23 Ekim’deki 7.2’lik ilk depremde Van ve Erciş’te 65 öğretmen hayatını kaybetmişti.

KPDS ve Ales’te Van ayarlaması
ÖSYM, 5.6’lık deprem nedeniyle bu ay yapılacak 2 sınav için Van’a özel bir uygulama getirdi. 20 Kasım’da yapılacak KPDS ile 27 Kasım’da düzenlenecek ALES’e Van’da girecek adayların isterlerse ‘sınav merkezini değiştirebilecekleri’ açıklandı.

27 uçakla malzeme ve ekip yollandı
AFAD deprem sonrası, Van’a 21’i askeri 27 uçakla hava köprüsü kurulduğunu açıkladı. 27 uçakla deprem bölgesine 785 arama kurtarma personeli, 71 UMKE ekibi, 14 arama köpeği, 60 iş makinesi ve araç, 986 çadır ve 5 bin 280 battaniye gönderildi.

Deprem ardından buz gibi soğuk
Van’da bugün karla karışık yağmur, yarın kar bekleniyor. Hava sıcaklığı, bölge genelinde 4-6 derece azalacak. Pazar günü ise hava parçalı bulutlu olacak; bölgede 3 gün sabah ve gece saatlerinde don olayı bekleniyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR