Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Çöken binaların yerinde şimdi 'karanlık' var

Van depremi hafızalara Sefa Apartmanı görüntüleriyle kazındı. Tam karşıda oturan Figen Delibaş, "Her gece yatmadan Sefa'nın ışıklarına bakardım. Şimdi yerinde koca bir karanlık var" diyor.

03 Kasım 2011

Van depreminin ardından Türkiye’ye ilk yansıyan görüntüler kent merkezindeki Sefa Apartmanı’ndandı. 2 bloktan oluşan 48 daireli Sefa Apartmanı’ndan geriye koca bir enkaz ve 50’den fazla ölü kaldı.
Apartmanın etrafında çok sayıda bina var. Çoğu hasarlı olmasına rağmen yıkılan başka bina yok. Hemen önündeki 6 katlı 2 bloktan oluşan apartmanda tek bir kişi bile yok. Hepsi gitmiş. Arkadaki apartmanlarda ise birkaç kişi var. Tek başına yaşayan Figen Delibaş gibi... 

‘Cesetleri gördüm’
3 katlı bir apartmanın 1. katında yaşayan Delibaş, Sefa’nın enkazına bakınca neler hissettiğini anlattı:
“Depremde balkonları yıkıyordum. Yalınayak dışarıya koştum. Önümüzdeki bina (Sefa) yıkılınca diğer tarafta 6. katta oturan kız kardeşimin evine doğru koştum, ağlaya ağlaya… Neyse ki o bina yıkılmadı. Sefa Apartmanı’nda komşumun kızı öldü. Günlerce kurtarma çalışmalarını seyrettim. Cesetleri gördüm. O apartmanda öğretmen ve öğrenciler çoğunluktaydı. Psikolojim bozuldu.”
Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nda çalışan Delibaş, geceleri uyuyamıyor:
“Babam ve ablamla birlikte bu evde kalıyoruz. Onlar İstanbul’a kı kardeşime gitti. Ben burada kaldım. Evin bacaları yıkıldı, tamir ediliyor. Burada kalmaya mecburum. İlk 2 gün arabada yattık. Sonra çadırda kaldım ama yağmur yağınca çadırdan su girdi. Hasta oldum. Daha sonra mecburen eve girdim. Ben her gece yatmadan önce Sefa Apartmanı’nın ışıklarına bakardım. Çok büyük bir apartmandı. Şimdi oraya baktığımda büyük bir karanlık görüyorum. Kötü oluyorum. Geceleri uyuyamıyorum.”
Yine aynı apartmanda yaşayan Serap Alkan komşusunu hatırlıyor:
“Evde 3 çocuğumla birlikteydim. Ev sallanınca çocukları alıp dışarı fırladım. Koştuğum taraftaki bina yıkılınca ters tarafa koşmaya başladım. Dışarı çıkalı 10-15 saniye olmuştu ki, Sefa Apartmanı çöktü. Hatice Öğretmen vardı, çok samimiydik. Kuran kursuna birlikte giderdik. 24 yaşındaydı. En son 1 ay önce kızıma çanta hediye etti. İçine de şeker doldurmuştu. Melek gibiydi. Yıkılan binada hayatını kaybetti. Diğer tarafta çöken bir evde de Nuran Abla vardı. Enkaz altında kalmış küçücük bir camdan ‘kurtarın beni’ der gibi bakıyordu. O anı unutmam mümkün değil. Ölecek zannettim.” 

Enkazdan sesler geliyordu: ‘Kurtarın bizi…’
Sefa Apartmanı’nın hemen önündeki binanın alt katı Roka Market. Nihat Avcı, 30 kişinin çalıştığı marketin sahibi. Depremde arabadaymış:
“Önce aileme baktım, yarım saat içinde de markete girdim. Sefa Apartmanı çökmüştü. Hep birlikte yardıma koştuk. 8 canlı çıkarttık. ‘Buradayız, kurtarın bizi’ sesleri yükseliyordu. Ama biz nereden başlayacağımızı bilemiyorduk. Ölenlerin arasında müşterilerimiz de vardı.”
Avcı, gitmek istiyor: “Markete geldiğimizde hüzünleniyoruz. 2 dakikada bir deprem konuşuyoruz. 2 gün sonra bayram ama hiç bayram havası yok. Marketten günde 2000 müşteri geçiş yapıyordu. Şimdi 200. Van boşaldı. Gitmek istiyorum buralardan ama yapamam. Her şeyi bırakıp nasıl gideyim? 30 kişilik personelden üçü memleketlerine döndü…”

* Hakkâri Çukurca dün saat 13.43’te sallandı. Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünü 4.8 olarak açıkladı.
* Van’da bu akşam yağmur, karla karışık yağmur ve kar bekleniyor. Sıcaklığın eksi 5’e düşmesiyle gece ayazı da esecek.
* Depremzedeler için Erzurum’a 22 ülkeden 33 uçak yardım malzemesi getirdi. Yardımlar, 67 TIR’la Van’a ulaştırıldı.
* Van’da kurbanlıklar elde kaldı. Besiciler “Herkes gitti, kalanın da parası yok” dedi.
* Bayram öncesi çevre il ve ilçe belediyeleri, Erciş’te sokakları temizlemeye başladı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR