Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Nerede aksamalar yaşanıyor?

Erciş'in girişi. Kırmızı TIR yol kenarında durmuş. Etrafında onlarca araç. TIR hızla boşalıyor. Yağma mı, organize dağıtım mı belirsiz...

01 Kasım 2011

Erciş’in girişindeki TIR’da kolilere hücum eden vatandaşlara ‘Sıraya girin’ talimatları veriliyor. Talimatı verense yine başka bir vatandaş. Sıraya giriliyor. Ortalıkta afet koordinasyondan herhangi bir yetkili yok. Kolileri alanlar belli değil, kolilerde ne olduğu da… TIR Samsun Vezirköprü’den gelmiş. Arka tarafta soğuğa rağmen TIR’a hücum var. Ancak şoför kendi mahallinde, gönlü rahat, telefonla konuşuyor. Görüşmesine ara verince “Samsun’dan geldim. Öğretmenler kıyafet yardımı gönderdi. Kaymakamlığa gittim. Kabul etmediler. Yer göstermediler. Ben de buraya geldim. Durum bu...”
Depremin 7. gecesi. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki depodayız. Çadırlar, mamalar, ortopedik yataklar, katalitik sobalar boşaltılıyor. Aynı gece… Erciş’te merkezin birkaç km uzağında bir ara sokak. 5 çadır sıralanmış. Sonuncusunda Mahmut Küçükerdinç eşi, çocukları, torunları 14 kişi kalıyor. Ortopedik yataklar o gece depoda, aile beton zemin üzerinde. Küçükerdinç, “Depremde kızım, eşi ve 3 çocuğunu kaybettik. Taziyeler oluyor. 4. günün sonunda bir dostumuz Erciş’ten ayrıldı. Çadırını bize bıraktı” diyor. Yetkililer, vatandaşların organize edilen çadırkentlere gelmelerini bekliyor. Bazı vatandaşlarsa “Canımızdan olduk, malımızdan olmayalım” diye çadır kentlere gitmiyor.

Tasnif için 3 bin kadro
Van’daki deprem yardımlarının tasnifinde çalışan sayısı arttırıldı. Valilikten alınan bilgiye göre Toplum Yararına Çalışma uygulaması kapsamında istihdam edilecek 3 bin kişi Van’da tamamen yardımların tasnifi ve dağıtımı işiyle ilgilenecek. Bu kapsamda başvuran ilk istekliler göreve başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise 3 bin kişinin istihdamıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, gerekirse bu sayının 5 bine çıkarabileceklerini söyledi. 

Süre 8 aya çıkarıldı
Bakan Çelik toplum yararına çalışma süresini de önceki gün yaptıkları yönetmelik değişikliğiyle arttırdıklarını ve 6 aydan 8 aya çıkardıklarını belirtti. 

1200 geçici konut
Avrupa Birliği, Türkiye’nin kullanmaması nedeniyle geri dönecek olan fonlardan 10 milyon TL’yi deprem bölgesine aktarma kararı aldı. “AB’yle müzakerelerde en anlamlı başlığı, ‘dayanışma başlığını’ açıyoruz” diyen AB Bakanı Egemen Bağış, Van depreminde evsiz kalan 6 bin kişiye barınma olanağı sağlayacak 1200 geçici konut için AB hibesiyle ilgili anlaşmayı imzaladı. Çelikten yapılmış tam yalıtımlı 1200 konut ünitesi 2 oda, mutfak, banyo ve tuvaletten oluşacak. Elektrik, su ve kanalizasyon bağlantıları yapılacak.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR