Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Kötü organizasyon kaosa neden oldu

27 Ekim 2011

VAN- Depremin üzerinden dört gün geçmesine rağmen yardımların dağıtımında yaşanılan ciddi aksaklıklar istenmeyen olayları da beraberinde getiriyor. Öyle ki, dağıtımında sorun çıkan malzeme kamyonları artık yağmalanmaya başlandı. Van Belediyesi yardımları bir araya toplamak ve buradan ihtiyaç sahiplerine dağıtmak için kentin dışında bulunan atık su tesislerinin bahçesini yardım toplama merkezine çevirdi. Komşu belediyelerin çeşitli organizasyonlar düzenleyerek topladıkları yardım malzemeleri kamyonlarla buraya getirildi. Ancak bazı vatandaşlar yardımdan hiç faydalanmazken, bazılarının ise fazla yardım aldıkları yönünde iddialar hızla yayılıyor.

Yardım alamayan vatandaşlardan bir kısmı belediyeye ait merkeze gelerek yetkililerle görüşmek ve ihtiyaçlarını karşılamak istediler. Ancak aldıkları cevap yardımların buradan dağıtılmadığı, kamyonlarla mahallere gönderilerek orada dağıtılacağı oldu.

Yardım toplama merkezinde asker ve polis bulunmamasından yararlanan bazı vatandaşlar ise kamyonları durdurarak malzemeleri yağmaladılar. Belediye kaynakları 5 kamyonun yağmalandığını açıkladı. Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da dün düzenlediği basın toplantısında, her depremde olduğu gibi Van’da da yağmacıların çıktığına dikkati çekti. Akar, “17 TIR’ımız, talan edilmiştir. Vatandaşların direnci sayesinde oradaki 50 çadırımız muhafaza edilebilmiştir” dedi.

Kızılay: Çadır dağıtımında bir dünya rekoru kırdık
Kızılay Genel Müdürü Ömer Taşlı, Simav’da 7 günde 7 bin çadırın dağıtıldığını, Van’daki ise 3 günde 20 bin çadırın dağıtıldığını belirterek, “Bu, dünya rekorudur” dedi. Taşlı, eleştirilere şöyle yanıt verdi: 

DÜNYA REKORU: 46 bin çadırımız vardı. 25 bin 500’ünü sevk ettik. 20 bini tamamladık. Erciş’te bugün itibariyle (dün) 12 bini geçtik. Van’da 8 bin civarında. Halka dağıtıldı. Yarın akşama kadar (bugün) 26 bin çadırın tamamını ulaştıracağız. Erciş’te depremin 4. günü barınma sorunu hallolacak.
TÜM YOLLAR KULLANILIYOR: Bırakın sivil toplum örgütlerini bir devlet dahi ilk 72 saatte 20 bin çadırı kuramamıştır. Burada büyük bir başarı var. Eksiklik de var. Erzurum-Van arası 6.5 saat. Bunu kısaltmak mümkün değil. Erciş’e Manisa’dan 3 günde TIR geliyor.
KRİZ MERKEZLERİ SORUMLU: Yardımları kriz merkezlerine dağıtıyoruz. Dağıtımdan kriz merkezleri sorumlu. Planlar ve dağıtır. {SERKAN OCAK/ İSTANBUL }

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR