Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

21'inci yüzyılı bilmeyen çocuklar

Fadima Abdülcelil'in 10 aylık bebeği Halime Ömer'in hiç emziği olmamış. Annesinin hayali, bir gün ona çikolata yedirebilmek.

22 Ağustos 2011

Fadima Muhidin 30 yaşında, 5 çocuk sahibi bir anne. Şebap örgütünün kontrolünde olan Beydava’dan başkent Mogadişu’ya geldi, çadırkentlerden birine yerleşti.

Çocuklarıyla birlikte 2-3 metrekare derme çatma bir barakada yaşıyor. Çadırın bir köşesinde odun kömürlerini yakmaya çalışıyor. Somali’de gaz yok. Elektrik ise sadece jeneratörlerle üretiliyor. Bu imkânların çadır kamplarda bulunması ise hayal. Odun kömürü her yerde çok yaygın.

Çadırın içine bakıldığında yemekte ne olacağı anlaşılıyor. Yardım kuruluşlarının verdiği 1 aylık erzağın içinden unu hamur haline getiren Fadima, hamurları yağda kızartarak çocuklarının karnını doyuracak. Bu böyle her gün sürecek. Fadima, neden geldiğini “Orada ne buluyorsak onu yiyorduk. Bazen hiç yemeğimiz olmuyordu. Ben emziren bir anneyim. Göğsümde süt olmayınca buraya geldik. Eşim iş aramaya gitti ancak iş de yok” diye anlatıyor.

Fadime Abdülcelil de yardım sırasında bekliyor. 1.5 aydır Mogaduşi‘daki kamplarda yaşıyor. O da günlerce yiyecek bir şey bulamayınca Moğadişu’nun yolunu tutmuş. Kucağındaki 10 aylık bebeği Halime Ömer parmağını emiyor. “Hiç emziği oldu mu?” sorusuna “Emzik ya da bir hediye almak hiç aklıma gelmedi” cevabını veriyor. Çocuğuna bir gün çikolata yedirmek istediğini söylüyor.

16 yaşında 2 çocuk annesi
Somali’de yardım kuruluşlarının kurduğu seyyar hastanenin uzun kuyruğunda bekleyen 16 yaşındaki Farhiya Abuukav çocuksu yüzüyle hemen dikkat çekiyor.

Kucağındaki 9 aylık bebeği ikinci bebeği. O kadar zayıf ki, 2 aylık gibi. Doktor muayenesinden sonra aldığı ilaç belki de bebeğine vereceği ilk ilaç olacak. Fahriya ile ilgili acı bir gerçeği daha öğeniyoruz. Kocası onları bırakıp kaçmış.

Mermi izlerinden duvarları görünmeyen bir evin bahçesinde 3 doktor ve hemşireler gayretle çalışıyor. 9 aylık Abdi Samet’in cinsel organına kimsenin bakmaya bile cesareti yok. Doktorlar doğuştan gelen bu bozukluğa Somali’de bir şey yapılamayacağını söylüyor. Her an enfeksiyon kapma riski bulunan bebek, tedavi edilmezse kısa sürede hayatını kaybedebilir.

ABD hükümetinden 540 milyon dolar
ABD’nin Somali’ye yaptığı yardım tutarlarıyla ilgili rakamlar netleşti. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, ABD hükümetinin bu yıl Afrika’ya yaptığı yardım 540 milyon dolara ulaştı. Kaynaklar sadece Somali’ye dönük bir rakam verilmediğini çünkü, yerinden edilmiş birçok Somalili ve Afrikalı bulunduğunu belirtiyor. 540 milyon dolarlık rakamın ‘sadece ABD hükümetinin yaptığı yardım’ olduğunu da vurgulayan kaynaklar, “Buna ABD özel sektörü ve ABD vatandaşlarının yaptıkları yardımlar dahil değil” dedi. Türkiye ’de Somali için başlatılan bütün kampanyalarda toplanan para 260 milyon doları aştı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR