Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Geçici hükümetin ordusu Başbakan'ı koruyacak

Sokaklarında silah sesleri susmayan Mogadişu'da geçici hükümetin bütün askerleri bugün Erdoğan'ı koruyacak.

19 Ağustos 2011

Somali’nin başkenti Mogadişu’ya 2 günde bir uçak var ancak Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ’ın Somali’ye yapacağı ziyaret bu uçakları günler öncesinden doldurmuştu. İHH İnsani Yardım Vakfı ekibi ve 4 gazeteciyle birlikte Somali Kenya sınırındaki Dadaaab kampından yola çıkıp dün 9 kişilik uçakla Mogadişu’ya ulaştık.

Bavul taşıma: 300 dolar
Somali’de şu anda bir hükümet yok. Geçici hükümet ülkeyi idare ediyor. Ancak bu sorun ülkede güvenlik başta olmak üzere pek çok sıkıntıyı beraberinde getiriyor. Mogadişu Havaalanı’nde ne bir x-ray cihazı ne de güvenlik güçleri bulunuyor. Sadece valizleri taşımak için 300 dolar isteyen görevliler var. Havaalanında Türkiye Cumhurbaşkanlığı uçağı ile bir kargo uçağı, 2 özel uçak ve terk edilmiş kargo uçağından başka bir uçak yoktu.

Havaalanından kalacağımız yer olan 2 kilometre uzaklıktaki mesafeye silahlı özel güvenlik güçleri ile birlikte gittik. Kısa bir şehir turu (2 caddeden oluşan toplam 2 kilometrelik mesafe) için de bir araba dolusu silahlı asker bize eşlik etti.

Neredeyse araçlardan dahi inemedik bu kısa gezintide. Şehirde kurşun değmemiş bina yok. Her yerde silahlı insanlar var. Kaldığımız yere döndüğümüzde silah sesleri duyduk. Kaldığımız binanın yan tarafında Türk Kızılayı var. Yan binaya 20 adımlık yol için silahlı bir güvenlik görevlisi bana eşlik etti. Türk Kızılayı Genel Müdürü Ömer Taşlı, Somali’deki geçici hükümetin elindeki tüm askerleri Erdoğan’ın güvenliğini sağlamak için kullanacağını belirtti.

Başbakan Erdoğan ’ın Mogadişu’ya geleceği havaalanından belli oluyordu. ‘Türkiye Somali Kardeşliği’ yazan dev pankart Somali vatandaşları tarafından bir duvara asılmaya çalışılıyordu.

Sokaklarda her direğe Somali ve Türk bayrakları, şehrin meydanına da Erdoğan ile Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmed’in fotoğrafları asılmıştı. Erdoğan’ın Somali’ye bugün geliş saati ise güvenlik gerekçesiyle son ana kadar açıklanmadı.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR