Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Mülteci kampında bir toprak ağası

ABD'de inşaat işinde çalışan Kemal Hassan, yıllar sonra Dadaab'a dönerek 22 kardeşini ziyaret etti. Hassan'ın babası, 1991'de iç savaşta 6 bin ineğini ve arazilerini yitirince ailesiyle kampa sığınmıştı.

17 Ağustos 2011

Kemal Hassan, ABD ’de yaşayan bir Somalili. 2 haftadır Kenya–Somali sınırındaki Dadaab Kampı’nda olmasının 2 amacı var. İlki 83 kişilik ‘çekirdek’ ailesini görmek. İkincisi tıpkı 20 yıl önce kendisi gibi kampa gelen çocuklara yardım edebilmek. Hassan’a ‘neler hissettiğini’ sorduğumuzda gözleri doluyor ve güçlükle “Çok kötü. Somalili insanların artık umutları kalmadı” diyor.

Hassan ve ailesi 1991’de, iç savaştan kaçıp Dadaab’a gelmiş: “Ben 1997’de Amerika’ya gittim. Orada bir Somaliliyle evlendim. Şimdi 2 çocuğum var. İnşaatta çalışıyorum. Ailem ise 1991’den bu yana Dadaab’da. Babam 73 yaşında. İki kez evlendi. İlk karısı annem. 52 yaşında, adı Maryan Şerif. İkinci eşiyse Fihiya Muhammed. İlk eşten 8 kız ve 2 erkek kardeşim var. İkinci eşten ise 12 çocuk var. Toplam 22 kardeşiz. Onların da çocukları var. Ailede 83 kişiyiz.”

‘Çocukları seviyoruz’
Hassan ailesinin bu kadar kalabalık olmasını “Somali’de aile planlaması yok. Elbette insanlar bu kadar çocuk yapmayabilir ancak Somali halkı çocukları seviyor. Babam da. Eskiden bu kadar fakirlik yoktu ancak ben 2 çocuktan fazla yapmam” diye açıklıyor. Babasının 6 bin ineği ve çok sayıda arazisi olduğunu, iç savaşta hepsini yitirdiğini söyleyen Kamal Hassan, pek çok yeğenini, Dadaab’da ilk kez gördü. Boğazından günlerce yiyecek geçmeyen çocukları gördükçe gözyaşlarına hâkim olamayan Hassan, “Hep ağlıyorum. Çok korkunç bir durum” diyebiliyor.

Bir gıda paketi için günlerce bekliyorlar
Maryan Ahmed ve Fadime Abdullahi tel örgüler ve silahlı askerlerin gölgesinde günlerdir kendilerine yardım sırasının gelmesini bekleyen 2 anne. Maryan, 8 ay önce Somali’nin başkenti Mogadişu’dan 800 km uzaktaki Dadaab’ın yolunu tutanlardan. O diğerlerine göre biraz şanslıydı, yolculuğunu bir TIR’la yaptı. Kamplarda yardım öncesi verilen fişe 10 günlük bekleyişin sonunda ulaştı. Eşini iç savaşta kaybeden Maryan, uzun bir bekleyişin ardından 1 aylık yardım malzemelerini aldı. Fadime Abdullahi ise 15 gün önce Somali’nin Sakow şehrinden geldi. Çadırda bekleyen 5 çocuğu var. Geldiği günden beri ilk yardımını önceki gün alabildi.

Yardımlar çalınıp satılıyor
Somali’nin başkenti Mogadişu’daki pazarları dolaşan AP muhabiri, BM Dünya Gıda Programı (WFP) ve USAID etiketli gıda paketlerinin satıldığını tespit etti. En az 8 toptancının binlerce yardım çuvalını sattığı anlaşıldı. Somalili bir yetkili, başkente Türkiye ’nin aralarında olduğu birçok ülkeden büyük miktarda yardım kontrolsüzce yağmaya başlayınca çalınan yardım oranının yüzde 50’ye kadar çıktığı tahmininde bulundu. WFP Somali yetkilisi ise 2008’den beri 14 çalışanlarının öldüğünü hatırlatarak, “Gıda yardımını denetlemek oldukça tehlikeli bir süreç” dedi, çalınan yardım miktarının yüzde 1’i bulmayacağını savundu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR