Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Breivik tek değil, cellatlar hep var

Norveçli aşırı sağcı Norveçli Anders Behring Breivik'in 77 kişiyi öldürdüğü çifte saldırı arkasında bir örgütün bulunmadığı bireysel eylemler arasında en çok ölümle sonuçlanan olarak tarihe geçti.

31 Temmuz 2011

Dünyada son 20 yıl içinde Norveç’tekine benzer çok sayıda saldırı, ardında onlarca ölü ve yanıtlanamayan pek çok soru bıraktı. Breivik’ten önceki bu olayların çoğunda siyasi görüşlerden çok cinnet durumu tetikleyici olmuştu ve saldırganlar ya kendilerini vurmuş ya da vurulmuştu. Aralarından en dikkat çekenleri şöyle:

Romanlar katledildi
Slovakya’da geçen yıl Roman vatandaşlara karşı silahlı saldırı düzenlendi. Slovak Neo-Nazisi olarak nitelenen 48 yaşındaki Lubomir Harman, başkent Bratislava’da Romanların yaşadığı bir eve otomatik tüfeklerle girerek 7 kişiyi öldürdü, 14 Romanı da yaraladı. Polisin geldiğini gören Harman, intihar etti.

Belgeselli cinnet
ABD ’deki en büyük okul saldırılarından biri 20 Nisan 1999’da ağır silahlar kuşanmış iki gencin Denver-Littleton’daki Columbine Lisesi’ne düzenlediği baskındı. Eric Harris ve Dylan Klebold adlı öğrenciler yarı otomatik silahlarla 13 öğrenciyi ve bir öğretmeni öldürdükten sonra intihar etti. Ünlü yönetmen Michael Moore bu katliam üzerine bir belgesel çekti.

Hapisten korkan cellat
İngiltere’de 2010 Haziranından 52 yaşındaki taksi şoförü Derrick Bird, pompalı tüfekle iki kardeşini öldürdü. Ardından çalıntı bir arabayla kaçarken camdan uzattığı silahıyla rast gele ateş açtı. 12 kişiyi öldürüp 25 kişiyi de yaralayan saldırgan olayın ardından ormanlık bir alanda intihar etti. Bir iddiaya göre, Bird bu cinayetleri hapse girmemek için işledi.

Virginia Tech katliamı
Nisan 2007’de, Güney Kore kökenli ABD’li 23 yaşındaki Seung-Hui Ço, Virginia Tech Üniversitesi’nde terör estirdi. Ço, önce öğrenci yurdunda 2 kişiyi vurdu. İki saat sonra sınıfların bulunduğu binaya geçerek tıpkı bilgisayar oyunu oynar gibi önüne gelene ateş açarak 30 kişiyi daha öldürdü, 15 kişiyi de yaraladı ve intihar etti.

Eski okulda terör
Geçen yıl nisan ayında Rio de Janerio’da meydana gelen olayda, 23 yaşındaki Wellington Menezes de Oliveira eski okuluna giderek 10 öğrenciyi öldürdü, 22 öğrenciyi de yaraladı. Bu olayın da nedeni ortaya çıkarılamadı. Saldırgan eylemini gerçekleştirdikten sonra intihar etti.

Diğer büyük katliamlar:
Nisan 1982 - Güney Kore: Polis görevlisi Woo Bum Kong sarhoş olarak Sang-Namdo’da tüfek ve el bombasıyla saldırı gerçekleştirdi. Saldırıda 57 kişi öldü. 38 kişi yaralandı. Saldırgan en sonunda kendini öldürdü.
Aralık 1989 - Kanada: Kadınlara karşı kini bulunan 25 yaşındaki bir savaş filmleri hayranı, Montreal Üniversitesi’nde 14 genç kadını öldürdü ve ardından intihar etti.
Eylül 1995 - Fransa: 16 yaşındaki bir genç, ailesiyle tartıştıktan sonra Cuers şehrinde tüfekle etrafındakilere saldırdı. 16 kişiyi ve ardından kendini öldürdü.
13 Mart 1996 - İngiltere: Thomas Hamilton adlı bir silahlı kişi, İskoç kasabası Dunblane’de bir ilkokula baskın düzenledi. 16 çocuğu ve öğretmenlerini, ardından da kendini öldürdü.
Temmuz 1999 - ABD: Atlanta’da bir silahlı saldırgan, karısını ve iki çocuğunu öldürdükten sonra 9 kişi ve iki arabulucuyu öldürdü. 5 saat sonra da intihar etti.
26 Nisan 2002 - Almanya: Erfurt’ta 19 yaşındaki Robert Steinhauser matematik sınavına girmeyeceğini söyledikten sonra Gutenberg Gymnasium’da 12 öğretmeni, bir sekreteri, iki öğrenciyi ve bir polisi öldürdükten sonra intihar etti.
11 Mart 2009 - Almanya: Siyah komando elbisesi giymiş 17 yaşındaki bir silahlı saldırgan Stuttgart yakınında bir okulda 9 öğrenci ve 3 öğretmeni, dışarıda da 3 kişiyi öldürdü. Polisle çatışmaya giren saldırgan öldü.
Ekim 2002 - ABD: John Muhammed (sağda) ve Lee Malvo adlı iki kişi Washington DC’de suikast silahlarıyla 10 kişiyi öldürdü. Bu olay keskin nişancı cinayetleri olarak kayıtlara geçti, saldırganlar günler süren bir av sonucu bulunabildi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR