Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Binlerce çocuk Türkçe konuşuyor

Dünyanın 130 ülkesinden gelen 1000 çocuk Türkçe Olimpiyatları'nda kıyasıya yarışıyor. Kimisi şiir okuyor, kimi türkü söylüyor.

26 Haziran 2011

Kimi Tanzanya’dan geldi, kimi İrlanda’dan, kimi Ukrayna’dan kimi de Tacikistan’dan... Dünyanın tam 130 ülkesinden 1000 çocuk 15 gündür Türkiye ’de kıyasıya bir yarışma içerisinde. Yarışmanın adı ‘Türkçe Olimpiyatları’. Hepsinin ortak özelliği Türkçe konuşuyor olmaları. 

Türkçe konuşan dünya çocuklarını bu yıl ilk kez televizyon reklamlarında gördük. Taylandlı bir çocuk, göl kenarında bir yandan odun keserken, diğer yandan ‘Aman ormancı’ şarkısını söylüyordu. Afrikalı bir kız çocuğuysa ‘Gel sarı kızım’ dediği aslanı ‘Ablan kurban olsun sana’ diyerek seviyordu. Ukraynalı başka bir çocuksa balık halinde ’Gel vatandaş gel... Günlük taze bunlar...’ diye bağırıyordu. 

Uluslarası Türkçe Öğretimi Derneği’nce organize edilen Türkçe Olimpiyatları, Dolmabahçe’de 15 Haziran’da görkemli bir açılışla başladı. Olimpiyatların finaliyse dün Ankara ’da ASKİ Spor Salonu’nda yapıldı. Törene Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yanı sıra, TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bazı bakanlar, Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, CHP’den de Ankara Milletvekili Sinan Aygün katıldı. Arınç, “Artık Türkiye’de herkes muhterem Hocaefendi’nin bu güzel hizmetlerini taktir etmeli ve gurur duymalıdır” dedi. Olimpiyatların kapanışı töreniyse Sinan Erdem Spor Salonu’nda 30 Haziran’da yapılacak. 

Radikal, şiir, halk oyunları ve şarkı yarışması finallerine katılan öğrencilerle provaları sırasında konuştu. Kosovalı Erita Morina, 1990’lı yıllarda yaşanan savaş döneminde ailesiyle Türkiye’ye geldi. Geri döndükten sonra da Türkçe öğrenmeye karar verip oradaki Mehmet Akif Koleji’ne gitti. 10. sınıf öğrencisi Morina, üniversiteyi de Türkiye’de okumak istediğini anlattı. 

‘İçli köfteyi çok sevdim’ 
Sally Otiwaa Okrah ise Ganalı. 6. sınıf öğrencisi Okrah, Gana’da Galaxy International Schooll’a gidiyor. Türkçe konuşmaktan çok mutlu olduğunu anlatıyor. Kazak Türk Lisesi’ne giden Fulfarita Almas da Türkiye’de en çok Boğaz’ı sevdiğini anlatarak şunları söylüyor: “Türk okulu daha iyi imkânlara sahip. Türkçeyi de çok seviyorum. Giresun yöresi halk oyunları oynuyorum. Ankara’daki yarışmada 2. olduk.” 

‘Türkçe konuşmayı seviyorum’ 
Kuzey İrlandalı Chantelle Lousi Bennett de “Hafta sonu eğitim veren Hülya Türk Okulu’na gidiyorum. Türk arkadaşlarım var. Onlarla konuşabilmek için Türkçe öğrenmek istedim” diyerek Türkiye’de en çok içli köfteyi sevdiğini anlatıyor. Eski Gana Başbakanı’nın oğlu Elpide Molima Bongeli de Türkçe konuşmayı çok sevdiğini söylüyor.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR