Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Gençler ÖSYM'den özür bekliyor

ÖSYM'nin 'aynı kalıp' itirafı sonrası, gençler 2 şey bekliyor: 1) Hızlı ve adil bir inceleme. 2) 1.7 milyon adaydan özür dilenmesi.

09 Nisan 2011

İSTANBUL - YGS’deki şifre skandalıyla ilgili 1 haftada 2 önemli gelişme yaşandı. İlki, ÖSYM Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Ensar Gül’ün Radikal’e dile getirdiği “Şıklar ve sorular dağıtılırken hep aynı kalıp kullanılmış. Biz de dün (sınavdan 9, iddiaların çıkmasından 5 gün sonra) fark ettik” itirafı oldu. 2. önemli gelişme Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın uzman bilirkişi heyeti oluşturmasıydı. Radikal, 4 Nisan’da manşetine taşıdığı gençlere son gelişmeleri nasıl değerlendirdiklerini sordu. Gençler “Bu olaya gereken titizlikle yaklaşılsın, artık güvenimiz sarsılmasın” dedi. Kafa karıştırıcı açıklamalar yüzünden derslere konsantre olamayan liseliler ÖSYM’den “bir özür” bekliyor.

Mod medyan olayını aydınlatın

FERAZ KİAN: Bir şablonun olması mantıklı. Elbette bu karıştırma işlemi bir program aracılığıyla yapılacak. Ancak benim dikkat çekmek istediğim, sınavdan önce internette patlama yapan ‘mod medyan’ olayı. Oldukça dikkat çekici. Ortada sarsılmış bir güven var. Daha sonraki sınavlarda böyle bir olayın olup olmayacağına dair güvenimiz yok. ÖSYM güvenimizi kazanamayacak. İnternette kitapçıklara baktığımda arada numaraların atlandığına rastladım. Yayımlanmayan kitaplarda kopya çekilip çekilmediğini nereden bilebiliriz?

36 yıllık matbaa mı acemi?

GÖKÇE ŞENCAN: ‘Şifre var, kopya yok’ açıklaması mantıklı. Çünkü bir kopya olayı olsaydı, basın kopyasını göstermezlerdi. Bence problem şu ki, ÖSYM’de hatalarını kabul etmiyorlar. Kendilerine fazla güveniyorlar. Özür dileseler belki de bu kadar tepki olmayacak. Ayrıca LYS’de de bu yöntemi uygulayacaklarını söylediler. LYS’de de bu hatanın olmayacağını kim garanti edebilir? Matbaa ÖSYM ile 36 yıldır çalışıyor, acemi değillerdir. Umarım böyle bir hata tekrarlanmaz, çünkü acısı bizden çıkıyor. LYS’de bu şifreyi denemek aklımdan geçmedi değil!

Derse odaklanamıyoruz

ÖYKÜ ELMAS: Kimse derse odaklanamıyor. Herkesin aklında “LYS’ye mi çalışsak, sınav iptal mi olur” sorusu var. Bu olayı bilinçli yapmamış olabilirler ancak internette patlayan ‘mod medyan’ olayını kim çıkardı? Bu kişiler bulunmadığı sürece ikna olmam. İnternete de kopyasız kitapları veriyor olabilirler.

İlk 10 bin titizlikle incelenmeli

EREN KAYA: Kopya çekilip çekilmediğini görmenin en iyi yolu, ilk 10 bine giren kişilerin kitapçıklarının güvenilir bir kurum tarafından kontrol edilmesi. Bu kontrolü ÖSYM değil, üniversitelerin öğretim üyelerinden oluşan bir komisyon yapmalı. Ya da savcılar yapabilir. O zaman kafamızdaki bu kopya karışıklığı gidecektir. Tüm Türkiye ancak o zaman öğrenecek.

Sınav için anket yapılsın

SENA ÇADIRCI: Olayın açıklığa kavuşturulması için daha çok çaba, hassasiyet bekliyoruz. 1 hafta önce ‘şifre yok’ denileceğine “Araştıracağız” denilseydi, Cumhurbaşkanımız ve Milli Eğitim Bakanımız da incelemeden sonra sorun olmadığını söyleseydi içimiz rahat edebilirdi. İnceleme için neden beklendi? Deliller değiştirilmiş olamaz mı? Güvensizlik çok kötü bir duygu... Bu stresli inceleme süreci mi, yoksa sınavın iptali mi... Lütfen öğrenci lehine bir karar verilsin, ÖSYM’nin sitesinde sınav iptali hakkında anket yapılmasını istiyorum.

‘Pardon şifre varmış’ demek olmaz

İLKE ALBAR: Kimse bir sorumluluk almadı. Bu kadar ciddi bir konu için “Olabilir, acemiydik, işgüzarlık” gibi bir şey söylenebilir mi? Özür bile dilemiyorlar. “Pardon şifre varmış” diyorlar. Komik bir durum. Ciddiyetten çok uzaklar. Özür dilemesi de yetmeyecek, istifa etmesi gerekiyor.



Karikatürünü kapan eylem yaptı

Gençlerin YGS’deki ‘hata’yla ilgili protestoları, karikatürlü, lazımlıklı, bebek bezli eylemlerle hız kesmeden sürüyor. İzmir Bergama’da KESK’e bağlı Eğitim-Sen Bergama Şubesi önünde toplanan 500 kişi, ‘Şifre yaz. ÖSYM’ye gönder. Şifreler cebine gelsin’, ‘Sınavsız hava sahası’ yazılı dövizlerle protesto eylemi yaptı. Grup 160 dakika süren sınavda 2 kız öğrencinin tuvalete gitmelerine izin verilmediği için altlarına kaçırdığına dikkat çekmek için lazımlık ve çocuk bezi taşıdı. Yol boyunca esnaf ve vatandaşlar da alkışlarla gruba destek verdi. Ankara Güvenpark’taki eylemde 100 polis, 12 liseliyi çembere aldı. Bir vatandaşın gençlere ısmarladığı çayı getiren çaycının “Bunlar şifresiz çaylar” esprisi eylemcileri ve polisi güldürdü. CHP’nin İstanbul ve İzmir Gençlik teşkilatları YGS ile ilgili suç duyurusunda bulunurken eylemlerde Leman, Uykusuz, Penguen gibi dergilerdeki karikatürler açıldı. {İSTANBUL/RADİKAL}



ÜAK Başkanı: Sınavın iptali konusunda aceleci davranılmamalı
Üniversitelerarası Kurul Başkanı ve Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Coşkun, YGS’de sınav iptali konusunda acele karar verilmemesi gerektiğini söyledi.
Prof. Dr. Coşkun, “Verilen bilgiler ışığında şu anda bir kopyanın oluştuğuna dair kesin veriler yok. Sınavın iptali konusunda aceleci davranılmaması gerektiğini düşünüyorum. Burada gördüğüm temel yanlış, bu soru kitapçığının yanlış şekilde prezante edilmesi. Hem savcılık hem de gerekirse kurulacak akademik bir heyet konuyu incelemeli ve kısa sürede karara bağlamalıdır” dedi.
Prof. Dr. Coşkun, “İleride, her üniversitenin kendi tercihini de yansıtabileceği başka ölçme-değerlendirme sistemleri oluşabilir. Yeni bir üniversite reformuyla bunlar ele alınabilir diye düşünüyorum. Biz de bunlara katkı vermeye çalışıyoruz ama tabii gençlerimizin kaygılanmadan sınavlarına hazırlanmalarını tavsiye ederim” diye konuştu. {KAYSERİ/AA}

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR