Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Zekeriya Öz 'Şaşırdı', Fikret Seçen ise 'Sevindi'

Savcı Zekeriya Öz'ün ilk sözleri, 'Sürpriz oldu, çok şaşırdım, beklemiyordum. Hastalıklarımla bile ilgilenemedim. Kendime daha fazla vakit ayırabileceğim' oldu. Fikret Seçen'se, 'HSYK'nın takdiridir, karardan memnunum' demekle yetindi.

31 Mart 2011

İSTANBUL - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun Ergenekon savcılarıyla ilgili atama kararlarının ardından dün Beşiktaş ’taki İstanbul Adliyesi çok hareketliydi. 2007’den bu yana Ergenekon soruşturmasının bir numaralı savcısı Zekeriya Öz ve soruşturmaların diğer savcıları Fikret Seçen ile Ercan Şafak’ın görev yerleri değiştirilmişti.

Dün gazetecilerin yoğun ‘soru sorma’ baskısı üzerine Başsavcıvekili Turan Çolakkadı akşam saatlerinde basın mensuplarını odasına çağırarak yaklaşık yarım saat süren bir açıklamada bulundu. Bu arada Çolakkadı’yı tebrik etmek için odasına giden Ergenekon savcıları Zekeriya Öz, Fikret Seçen ve Ercan Şafak da toplantıya tesadüfen dahil oldu.

Savcılar ve sorular

Çolakkadı, gazetecilerin sorularını tek tek cevaplandırdı. İlk soru, atamaları nasıl değerlendirdiği ile ilgiliydi. Çolakkadı’nın cevapları özetle şöyleydi: “Atamalar HSYK’nın takdiridir. Verilen görev en iyi şekilde yapılacaktır. HSYK adına konuşamam. Objektif değerlendirdiklerini düşünüyorum. HSYK spekülatif şeylerden etkilenmez. Devlet görev verirse yaparız. Görev için bugüne kadar bir çabam olmadı. Meslek hayatım boyunca yazılı ya da sözlü hiçbir talebim olmadı.”

‘Ölene kadar olmaz’
Ergenekon soruşturmalarının bundan sonraki akıbetinin ne olacağı ile ilgili de Çolakkadı şunları söyledi: “Ergenekonla ilgilenen savcıların dosyalarında ne var ne yok bilmiyorum. Kalan dosyalar nelerdir bilmiyorum. Dosyaların içeriğiyle ilgilenmem. Daha önce 5 yeni savcı buraya geldi, yakın zamanda da yeni savcı gelmez. Son yıllardaki Balyoz, Ergenekon gibi büyük soruşturmalarda en az 20 savcı görev yaptı. Bazılarının adını hiç duymadınız bile. Ben de Ergenekon başsavcıvekiliyim. Ölene kadar bu görevde mi kalacaktım? Bir hastanede hastalar iyileşene kadar hastanede mi kalır? Giden arkadaşların ellerinde onlarca dosya vardı. Bu dosyalar buradaki savcılara paylaştırılır. Burada şu anda 25-26 savcı var. Onlara verilir.”

‘Biz teknik adamız’
Yargı mensuplarının adil davranmak zorunda olduğunu belirten Çolakkadı, “Yanlışlığa meydan vermemek gerekiyor. Medyada yalan yanlış bilgiler çıkıyor. Bunlar bizi zora sokuyor. Zaten yeni bu tür bilgilendirilmelerin tek bir merkezden yapılmasını düşünüyorum. Bu atamalardan kamuoyu nasıl etkilenir, basın ne yazar bunu bilemeyiz. Biz hukukçuyuz. Biz bir karar verirken ne düşünecekler diye bakmayız. Biz teknik adamız. Suç neyi gerektirirse ona bakarız.”
Çolakadı Zekeriya Öz’ün özel yetkilerinin alınıp İstanbul Başsavcıvekili olmasından dolayı soruşturmanın etkilenip etkilenmeyeceği ile ilgili sorulara da şu yanıtı verdi: “Zekeriya Öz gitti, Ergenekon bitti diye bir şey yok. Zekeriya Öz terfi etti. Zaten bir gün gidecekti.”
Çolakkadı, savcı Öz’le ilgili soruların artması üzerine, gülerek “Bakın savcı burada ona da sorun” dedi.

Ahmet, Nedim sorusu
Zekeriya Öz “Benim için sürpriz oldu. Böyle bir kararı beklemiyordum. Göreve saygılıyız. Kendime biraz daha vakit ayıracağım” açıklamasında bulundu. Savcı Öz, atamanın, ‘Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, ‘savcılar kitabın PR’ını yaptı’ şeklinde açıklamaları ile ilgili olup olmadığı ve de ‘Ahmet Şık ve Nedim Şener’in tutuklanmasının ardından yaptığı basın açıklamasıyla ilgili olup olmadığı sorularına şu yanıtları verdi:
“Nedim Şener ve Ahmet Şık olayı çok gündeme gelince ben de açıklama yaptım” dedi. Çolakkadı da ‘ben ne olduğunu sormadım bile’ dedi.
Zekeriya Öz’ün gazetecilere yaptığı son açıklamalardan biri de “Devlette devamlılık esastır. Savcılıkta öyle. Soruşturma kişiyle değil, dosyaya bağlıdır. Her savcı yaptığı soruşturmanın kanuni olarak arkasındadır” şeklinde oldu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR