Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Tek isteği babasını görmekti

Eski bir soygun davası nedeniyle tutuklanan yazar Doğan Akhanlı'nın, "Oğlum çıkmadan ölmem" diyen babası hayatını kaybetti.

28 Kasım 2010

Ağustos ayında Almanya ’dan Türkiye ’ye hasta babasını görmek için gelen ancak 1989’da karıştığı iddia edilen bir cinayet olayı nedeniyle tutuklanarak cezaevine konulan yazar ve insan hakları aktivisti Doğan Akhanlı’nın babası Mahmut Nedim Akhanlı dün öldü. İki buçuk aydır tutuklu olan Akhanlı, hasta babasını son bir kez göremediği gibi tutuklu olduğundan bugünkü cenazesine de katılamayacak. Akhanlı’nın avukatına göre baba Akhanlı, “Oğlumun serbest kaldığını görmeden ölmem” diyordu. 

Tahtakale’de, 20 Ekim 1989’da bir döviz bürosu soyulmuş, olayda iş yeri sahibi Yaşar Tulum vurularak ölmüştü. Soygunun siyasi bağı olduğu iddia edilmiş ve soruşturmaya Akhanlı’nın adı da karışmıştı. Dava yıllar sonra beraatle sonuçlanırken, Akhanlı’nın dosyası ayrılmıştı. Akhanlı 1991’de Almanya’ya göç etmiş ve Alman vatandaşı olmuştu. 

Babasının hasta olduğunu öğrenince Türkiye’ye gelmeye karar veren Akhanlı, İstanbul’a ayak bastığı 10 Ağustos’ta tutuklanarak cezaevine konuldu. Avukat Haydar Erol, defalarca tahliye talebinde bulundu, Akhanlı aleyhine yeni bir delil olmadığını dile getirdi. Ancak mahkeme kabul etmedi. Bu süre içinde Akhanlı hasta babasıyla görüşemedi. Ve 87 yaşındaki baba Akhanlı dün yaşamını yitirdi. 

Cenazeye katılamayacak 
Haydar Erol, müvekkiline babasının öldüğünü pazartesi söyleyeceklerini belirterek, “Mahmut Bey, ‘Oğlum çıkadan ölmeyeceğim’ diyordu. Olmadı. Oğlu bugünkü cenazeye katılamayacak” dedi. 1989’daki soygunda ölen Tulum’un çocuklarının mahkemeye dilekçe yazarak, “Babamızı Doğan Akhanlı öldürmedi” dediğini anlatan Erol, 8 Aralık’taki duruşmada tahliye kararı beklediklerini söyledi. 

Anadolu Ajansı’na konuşan Akhanlı’nın arkadaşı Alman yazar Günter Wallraff, “Bu bir insanlık trajedisi. Türkiye adaleti için üzücü bir durum. Cenaze için serbest bırakılmalı” derken, Köln merkezli Türk-Alman Kültür Forumu’nun sözcüsü Osman Okkan da Akhanlı’nın serbest bırakılmasını istedi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR