Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

'Tarım ithalatını durduralım'

10 Ekim 2010

İSTANBUL - Çevre Mühendisleri Odası, ‘Karadeniz’i etkileme ihtimali olan felakete karşı Çevre Bakanlığı’nın ölçümlere başlamasını, Tarım Bakanlığı’nın balıkçılıkla ilgili  eylem planı hazırlamasını ayrıca felaketten etkilenen ülkelerden tarım ürünü ithalatını durdurmasını’ istedi. 
Greenpeace felaketi bölgedeki ekibiyle izliyor. Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, “Macar hükümeti kamuoyunu yeterince bilgilendirmiyor. Kızıl atığın Tuna’ya ulaşmasını engelleyemediler. Numuneler özellikle krom, arsenik ve civa gibi ağır metallerin değeri kabul edilebilir oranların çok üzerinde çıktı. Arsenik oranı 110 mg, civa 1.3 mg, krom 660 mg (kilogramda), arsenik miktarı litrede 0.25 mg tespit edildi. Bu rakam AB standartlarında içme suyunda olması gerekenin 25 katı kadar fazla.”
Dökmecibaşı endişeli: “Bu olay ani balık ölümlerinin yanı sıra   uzun vadede de sorunlar yaratacak. Tuna boyunca sualtını etkileyecek. Ağır metaller, balık türlerinde yağ dokularında birikecek. Tuna boyunca ne kadar ilerleyecek, diğer bileşenlerle nasıl bir etkileşim olacak bilmiyoruz. Maddeden etkilenen vatandaşlar bölgeden çıkarıldı ancak nasıl tedavi edileceği bilinmiyor.”
Çevre Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada Türkiye karasuları için bir tehlikenin söz konusu olmadığını duyurmuştu.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR