Serkan Ocak

Loading

Travel Blog

Pitbullar ev baskınıyla alındı

Alanya'da pitbull ve dogo argentino cinsi köpekler eve düzenlenen operasyonlarla alındı. Köpeklerden ikisi götürüldükleri yerde uyutuldu, ikisi ise gece bekçisi bulunmayan barınakta sırra kadem bastı

11 Temmuz 2010

İSTANBUL -  Çevre Bakanı Veysel Eroğlu tartışma yaratan ‘pitbull toplatma uygulaması’yla ilgili olarak “Kimsenin evine girip pitbull’larını toplayacağımız yok. Sarece tasmasız gezdirilen ve tehlike yaratan köpekleri toplayacağız” demişti. Bakan Eroğlu, Afyon’da bu sözlerini bir kez daha tekrarlayarak pitbull cinsi köpeklerle ilgili kafa karışıklığını gidermeye çalışırken, Anadolu Ajansı’na ilginç bir haber düştü.
Habere göre Antalya Alanya’da iki eve düzenlenen iki ayrı operasyonla pitbull ve dogo argentino cinsi dört köpeğe el konuldu.  Köpek sahiplerine hayvan başına 3 bin 434 TL ceza kesildi. Radikal’in ulaştığı kaynaklara göre ise söz konusu operasyonlar yeni değil, en az 1 ila 3 ay öncesinde gerçekleşti. Köpekler polis eşliğinde yapılan operasyonla evlerden alındı, ancak her iki baskın da ‘şikâyet sonucu’ gerçekleştirildi.
İşin en ilginç tarafı, aylar önce el konulan köpeklerden ikisi uyutuldu. İki köpek ise gece bekçisi olmayan barınakta sırra kadem bastı!
Kamuyoyunda pitbull’ların toplatılması olarak bilinen uygulama, aslında 2004 tarihli Hayvan Hakları Yasası’na dayanıyor. Yasaya göre pitbull gibi tehlikeli türlerin üretilmesi, satılması, tehlike yaratacak şekilde sokakta dolaştırılması yasak. Yasada mevcut pitbull’ların kayıt altına alınıp kısırlaştırılmaları ve böylece Türkiye’deki pitbull nüfusunun ağır ağır sıfıra inmesi hedefleniyordu. Ancak bu uygulanamadı.
Bunun üzerine İçişleri Bakanlığı,  mayıs ayında bir genelge yayınladı. Genelgede, pitbull terrier, japanese tosa, fila brasiloria, dogo argentino ve bu türlerin melezleri tehlikeli ırk sayıldı.
Yani pitbull toplatma kararı diye basına yansıyan olay, aslında altı yıl önceki kanun hükümlerinin uygulanmasından ibaretti. 

‘Çiftlik kurup satıyorlardı’
Alanya Doğa Koruma ve Milli Parklar Mühendisliği mühendislerinden Mevlüt Kodal’ın verdiği bilgilere göre, Anadolu Ajansı’na yansıyan olayda kanuna göre hareket ettiler:
“Mahallenin ortasında bir kişi küçük çiftlik kurmuş. Burada iki pitbull ve bir dogo argentino cinsi köpek vardı. Satmak için köpeklere bakıyormuş. Satmak, kanunda yasaklanan ‘sahiplendirme’ye giriyor. Hayvanların gürültüsünden dolayı komşuları şikâyet etti. Biz de işlem yaptık. Hayvanla ilgili olması gereken belgeleri sorduk. Belgeleri yoktu. Hayvan başına 3 bin 434 TL ceza kestik. Olayın üzerinden bir aydan fazla geçti.”
Kodal, diğer olayı ise şöyle anlattı: “Sahibi, hayvanı plajda tasmasız dolaştırıyormuş. Köpek önce bir vatandaşın köpeğine sonra vatandaşa saldırmış.  Emniyet bize haber verdi. Köpeğin sahibine belgelerini sorduk. Belgeleri olmayınca hayvana el koyduk. Bu işlem Bakan Veysel Eroğlu’nun açıklamalarıyla ilgili değil. Biz zaten yasal görevimizi yerine getiriyoruz.”
Köpeklere, polis nezaretinde el konulduğunu belirten Kodal, köpekleri  yasa gereği Alanya Belediyesi’nin barınağına teslim ettiklerini söyledi. Peki sonra ne oldu?
Alanya Belediyesi’nde görevli veteriner hekim Yakup Mecek anlattı: “Olayın üzerinden en az 2.5 ay geçti. İkisi kayboldu. Büyük ihtimalle gece bekçi olmadığı için, tellerin üzerinden geçilerek köpek sahiplerince alındı. Köpekleri bulamadık. Pitbull’lardan biri de bir çoban köpeği ile kavga etti. Tellerin arasından karşıdaki hayvanı tuttu. Teli koparamadık, hayvanı da ayıramadık. Dolayısıyla  uyuttuk. İki köpeği bu şekilde uyutmak zorunda kaldık. Uyutmak gibi çabamız yok ancak barınakta tehlike arz eden hayvanlarla ilgili veteriner hekimin raporu doğrultusunda uyutma işlemi yapılıyor.”
Öte yandan Manisa Turgutlu’da da pitbull sahipleri köpeklerini belediyeye teslim etti. Turgutlu Belediyesi Köpek Bakım Evi Müdürü Adnan Mut, toplama kararının duyurulmasının ardından dört pitbull sahibinin, kendiliğinden başvurarak köpeklerini teslim ettiğini söyledi.

  • Paylaş:
alternative title

YORUMLAR